Tall Ship Europa ruilt pinguïns van Antarctica in voor Harlinger

Tall Ship Europa zeilt normaal gesproken over de hele wereld, maar de traditionele zeilroutes zijn ingeruild voor een tochtje van West-Terschelling naar de haven van Harlingen. De komende weken blijft het 56 meter lange schip bij ‘t Havenmantsje in Harlingen liggen.

Vanwege de coronacrisis konden de expedities naar Antarctica niet doorgaan en daarom ligt het schip noodgedwongen in verschillende havens. Na een plaats bij het Scheepvaartmuseum lag het schip een paar weken in de haven van Terschelling. Sinds woensdag ligt het schip in de haven van Harlingen.

Pitstop in Harlingen
Terwijl het schip normaal gesproken om het ijs van Antarctica zeilt tussen de pinguïns en de walvissen, krijgt het nu een opknapbeurt in de Friese havenstad. “Normaal hebben we veel geld en weinig tijd en nu hebben we veel tijd, maar weinig geld. We zijn dus veel aan het klussen”, vertelt Hibma. Met de vaste bemanning van acht personen wordt onder andere gewerkt aan de hutten in het schip.

In Harlingen is de organisatie van de Tall Ships Races blij met de komst van Europa. “Het zijn prachtige schepen en Harlingen wil zich graag neerzetten als dé tall ship-haven van Nederland. Daarom is het ook heel mooi dat er buiten het evenement van Tall Ship Harlingen om de vier jaar hier ook zo nu en dan tall ships liggen”, zegt projectdirecteur van Tall Ship Races Harlingen 2022, Lieuwe Krol.

Tall Ship Experience
Naast het grote evenement in 2022 wil de organisatie ook een Tall Ships Experience openen. “Aan de nieuwe Willemshaven in een loods willen wij een experience-centrum maken. Daar liggen ook altijd veel mooie, oude schepen en de bruine vloot ligt daar. Het is de bedoeling dat iedereen die dat interessant vindt daar alles kan vinden over de geschiedenis van de tall ships, maar ook informatie over het evenement in Harlingen kunnen vinden”, vertelt Krol. Het centrum is vooral bedoeld om de jongeren enthousiast te krijgen. “Wij hopen dat jongeren trainee willen zijn op een van de tochten van de zeilschepen. Want wij willen in 2022 weer 350 trainees mee hebben op de schepen”, legt Krol uit.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland

Foto: de Europa in Harlingen in 2015, aah

EOC
BBZ