“Gorch Fock” gaat in mei weer zeilen voor Duitse marine

In maart gaat de “Gorch Fock” weer te water vanaf het dok van de Lürssen-scheepswerf in Bremen. Maar het imago van het sailtraining ship is beschadigd door kostenoverschrijdingen en rechtszaken.

Het opleidingsschip van de marine, de "Gorch Fock", vaart onder zeil over de Kiel Fjord.  © dpa-Bildfunk Foto: Carsten Rehder

Zoals de zaken er nu voorstaan, is het de bedoeling dat het opleidingsschip “Gorch Fock” op 31 mei 2021 klaar zal zijn – en dan teruggaat naar de marine. Dat maakte het Ministerie van Defensie in Berlijn bekend. Het doel is dat de “Gorch Fock” in maart vanaf het dok van de scheepswerf Bremen Lürssen weer te water gaat, zei een woordvoerder: “De eerste trainingsreis zou vanuit Kiel moeten beginnen. Deze staat gepland voor juli 2021 en zal door Noord-Europese wateren gaan.”

Kosten gestegen van 10 naar 135 miljoen euro
Er is vijf en een half jaar aan het schip gewerkt. De algehele revisie van de driemaster kost de belastingbetaler zo’n 135 miljoen euro, in plaats van de oorspronkelijk begrote 10 miljoen euro. Volgens de Federal Audit Office zijn de slechte planning door de marine en onregelmatigheden bij de voormalige hoofdaannemer verantwoordelijk voor de kostenexplosie.

Illegaal gekapt teak op het dek?
Natuurbeschermers beschuldigen de federale regering ervan illegaal gekapt teak uit Indonesië te hebben geïmporteerd voor het dek van de “Gorch Fock” . Zij hebben de administratieve rechtbank van Keulen aangeklaagd om de installatie van het hardhout te stoppen. De rechtszaak is nog in behandeling.

Fraude, ontrouw en corruptie
Tot de aanhoudende problemen behoren onder meer onderzoeken door het parket van Osnabrück tegen twee voormalige bestuursleden van de Elsflether-scheepswerf en verschillende marinemedewerkers. Het gaat over fraude, ontrouw en corruptie. De kleine scheepswerf aan de Beneden-Weser had decennialang onderhoud aan de “Gorch Fock” gedaan en ook de opdracht voor de algehele revisie binnengehaald. Maar de bestuursleden zouden geld van de marine hebben gestoken in dubieuze secundaire zaken. Het parket van Osnabrück heeft zijn onderzoek naar de renovatie van het marineschip “Gorch Fock” sterk uitgebreid. Er lopen op dit moment 105 vooronderzoeken.

De Elsflether Wert AG is sinds februari 2019 failliet . Schuldeisers hebben vorderingen van 87 miljoen euro ingediend bij de curator. De onderzoekers richten zich ook op leveranciers van de “Gorch Fock”. Volgens de officieren van justitie kent het hele complex meer dan 100 individuele procedures.

afbeelding: de Gorch Fock in Elsfleth

BBZ
EOC