‘Wind Challenger’ op een enorme Bulk-carrier

In Japan zal een nieuw te bouwen 99.000 ton Bulk-carrier voor kolen transport uitgerust worden met een zeil als wind-voortstuwingssysteem, de Wind Challenger.
Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. heeft onlangs aangekondigd dat het bedrijf daartoe een overeenkomst heeft gesloten met Tohoku Electric Power Co., Inc. De bouw van het schip zal in 2022 beginnen bij Oshima Shipbuilding Co., Ltd.

De introductie van de Wind Challenger zal naar verwachting de uitstoot van broeikasgassen (BKG’s) verminderen met ongeveer 5% op de route Japan-Australië of ongeveer 8% op de route Japan-Noord-Amerika West Coast, in vergelijking met een conventioneel schip van dezelfde klasse.

MOL en Tohoku Electric Power zullen het systeem nog uitgebreider gaan testen op de broeikasgasreductie-effecten voor de streefdatum van 2022.

De Wind Challenger is een telescopisch hard zeil dat windenergie omzet in voortstuwende kracht. De installatie van het systeem op koopvaardijschepen heeft het potentieel om het brandstofverbruik aanzienlijk te verminderen, wat op zijn beurt de milieu-impact van de scheepvaart vermindert en de economische efficiëntie verbetert. Dit volgt op het “Wind Challenger Plan” dat in 2009 is gestart, een gezamenlijk onderzoeksproject tussen de industrie en de academische wereld onder leiding van de Universiteit van Tokio.

In januari 2018 namen MOL en Oshima Shipbuilding de leiding over het plan en spelen nu een centrale rol in dit project. In oktober 2019 verwierf het Approval in Principle (AIP) voor het ontwerp van een hard zeilsysteem. Bekijk hieronder het filmpje van Mitsui O.S.K. Lines en de University of Tokio: