Flettner Rotors – vast, rollend en kantelbaar

Wind-assisted voortstuwing op commerciële schepen ontwikkelt zich snel, met een reeks technologieën, waaronder Flettner rotors, stijve vleugelzeilen, geventileerde turbozeilen en zelfs conventionele stoffen zeilen.

Een ding dat al deze constructies echter gemeen hebben, is dat wanneer ze geen windenergie omzetten in energie om het schip voort te drijven, ze de activiteiten kunnen verstoren, bijvoorbeeld bij het laden en lossen of bij vaste bruggen. Nu ontwerpen ingenieurs ook installaties die kunnen worden verplaatst of gekanteld.

Bij het achteraf aanbrengen van wind-ondersteuning op bestaande schepen, zijn rotorzeilen, ook bekend als Flettner-rotors, populair gebleken vanwege hun relatieve eenvoud en installatiegemak. Maersk Tankers heeft twee Norsepower Rotor Sails geïnstalleerd op zijn 109.647 dwt Aframax products tanker, Maersk Pelican. Norsepower heeft ook rotorzeilen geleverd op Viking Lines ‘LNG-aangedreven veerboot Viking Grace, Scandlines’ MV Kopenhagen, en MV Estraden, een roro-schip dat eigendom is van Bore Line. Elk van deze rotoren is op het dek bevestigd en heeft geen invloed op de afhandeling van vracht, wat geen probleem is op een tanker of op de bovendekken van veerboten of roro’s.

Het wordt ingewikkelder op een bulkcarrier waar rotoren rolluiken en dekkraanarmen in de weg kunnen zitten. Om precies dit probleem aan te pakken, heeft het in Londen gevestigde Anemoi een op een rail gemonteerd rotorzeil ontwikkeld dat uit de weg kan worden gerold wanneer dit nodig is voor laden en lossen.

Op de ultramax bulkcarrier van 64.000 dwt, MV Afros, werd in 2018 een Anemoi-railsysteem met vier rotoren geïnstalleerd (zie onderstaande video).

In het geval van de SC Connector van SEA-CARGO, een ro-ro-vrachtschip van 12.000 GT dat in de Noordzee opereert, ging het niet om de afhandeling van de vracht, maar om de doorvaarthoogte. Rotorzeilen van geschikte afmetingen zouden te hoog zijn om onder vaste bruggen en hoogspannings-leidingen door te varen. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelde Norsepower een ontwerp voor een “kantelbaar” systeem met twee rotoren. De rotoren van 35 meter zijn scharnierend, zodat ze bijna horizontaal kunnen kantelen wanneer dit nodig is.