DelfSail houdt hoop op juni 2021

De ontwikkelingen rond het coronavaccin zorgen voor een dubbel gevoel bij de organisatie van DelfSail. Het kabinet stelde eerder dat er weer evenementen met landelijke uitstraling gehouden mogen worden als er een vaccin is.

Het maritieme evenement staat gepland voor 10 tot en met 13 juni. ‘We blijven ons zeer zorgvuldig voorbereiden en houden continue de stand van zaken in de gaten’, zegt directeur Jeannette Blijdorp.

Elke maand bijpraten
Minister Hugo de Jonge kondigde deze week aan dat de eerste risicogroepen vanaf 4 januari kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Hoe snel de vaccinaties zullen gaan, is nog onduidelijk. Volgens de GGD komen niet-risicogroepen pas in augustus aan de beurt.

‘Wij laten ons hierover elke maand bijpraten door adviseurs’, zegt Blijdorp. ‘We voeren gesprekken met deskundigen op het gebied van veiligheid, vaccinaties en andere thema’s. Daarin kijken we zeer zorgvuldig naar de situatie.’

Jarenlange voorbereiding
DelfSail is een evenement met landelijke uitstraling. Vorige edities trokken rond de één miljoen bezoekers naar Delfzijl. De organisatie vereist een jarenlange voorbereiding, alleen al vanwege de planning van de Tall Ships.

De regie rond evenementen ligt nu bij de overheid,
daar hebben wij geen enkele invloed op
Jeannette Blijdorp – Directeur van DelfSail

De historische drie- en viermasters varen de hele wereld over. De havens die zij aandoen plannen de eigenaren ruim een jaar van tevoren. ‘De schema’s zijn lang van tevoren vastgesteld en die zijn nog altijd zoals ze nu zijn. Ook de tall ship races die gepland staan voor 2021 en aansluiten op DelfSail staat nog gewoon gepland’, zegt Blijdorp.

Bal ligt bij de overheid
Hoewel er al een aantal tall ships is aangekondigd, maakt Blijdorp vanwege de onzekerheid voorlopig niet meer schepen bekend. ‘De regie rond evenementen ligt nu bij de overheid. Die bepaalt wanneer ze weer plaats kunnen vinden. Daar hebben wij geen enkele invloed op.’

EOC
BBZ