‘Iedereen die aan boord is geweest, kan je ambassadeur zijn’

Koopman & Co was in gesprek met Harry Müter, Morgenster v.o.f.

Wanneer het water roept
“Ik kom uit IJmuiden en had altijd al wat met water”, vertelt Harry Müter, eigenaar van VOF Morgenster. “Ik leerde vrij jong zeilen. Het havengebied en die vrachtschepen van vroeger spraken mij enorm aan. Ik ben opgeleid tot onderwijzer en belandde al snel in het jeugdwerk, maar dát hield ik in het achterhoofd. Naast werk lukte het me om mijn eerste scheepje vaarklaar te krijgen, de Jantje. Een klein schip met vierkante zeilen, wat ouderwets ogend, met dat nostalgische gevoel van hoe dat vroeger allemaal werkte. Hiermee organiseerden we zeilvakanties en schoolwerkweken voor twaalf personen. We hadden ook een oud casco van een veel groter schip opzij gelegd om in de wintertijd aan te werken. Na negentien jaar werd dat de Morgenster: een tallship van achtenveertig meter met het tuig van een clipper-brik en plaats voor zesendertig trainees en negentig passagiers.”

Reizen met een tallship
De Morgenster is een zeilend trainingschip voor zeiltrainingen, dag- en zeiltochten, teambuilding en relatie-evenementen. “Aan boord ben je meteen uit je dagelijkse doen. Die veertien zeilen vragen om nauwe samenwerking van de trainees. Er zijn ook fysieke uitdagingen. Jongeren uit kwetsbare groepen zie je in een paar dagen echt positief veranderen. De kaarten worden opnieuw geschud, want zeilen op een tallship is voor iedereen nieuw. Dat zie je ook bij individuele deelnemers op zeilvakanties. Die zijn vaak zo druk met hun werk, dat ze sociaal te kort komen. Op zo’n schip is het ijs snel gebroken, en muziek en samen zingen vergroot het saamhorigheidsgevoel. De contacten die ze opdoen, blijven vaak na de zeilervaring bestaan.”

“Evenementen zijn een belangrijke tak van sport voor ons”, schetst Harry. “De bezetting is twee keer zo hoog en ook de prijzen zijn gewoon hoger door de grote vraag. Daarom doen we alle grote zeilevenementen aan, zoals de Tall Ship Races en Sail Amsterdam. Bedrijven nodigen dan relaties uit of organiseren een teambuilding. We zorgen voor de catering en bieden ruimte voor een bijzondere bedrijfspresentatie. De wind doet de rest.”

‘Marketing? We hebben nog nooit geadverteerd’
“We zijn een beetje een raar bedrijf, wat dat betreft”, bekent Harry, “maar we doen nauwelijks aan marketing. We hebben wel wat T-shirts en merchandising, maar mensen moeten daar echt om vragen.” Harry realiseert zich dat iedereen die aan boord komt een ambassadeur kan worden: “Daarvoor is het wel nodig dat de ervaring beter uitpakt dan ze hadden verwacht. Coaching van de bemanning is daarvoor belangrijk. Het is voor hun misschien wel de dertigste zeilreis, maar voor de trainees is het vaak de allereerste keer van hun leven dat ze dit doen. Je moet je blijven verplaatsen in hoe je gasten het beleven.”

Lees het gehele artikel op de bron

BBZ
EOC