Twee zeilende cruiseschepen bij Wilton in Schiedam

Twee zeilende cruiseschepen liggen voor de kade in de Wiltonhaven te Schiedam. Het gaat om een viermaster en een vijfmaster, de Wind Surf en de Wind Star van Windstar Cruises.

Hun huidige naam kregen de schepen in 1998, toen de schepen in eigendom kwamen van de Amerikaanse rederij Windstar Cruises. De Wind Surf werd in 1989 gedoopt als La Fayette, gebouwd in Le Havre bij de Société Nouvelle des Ateliers et Chantiers. Al snel ging het schip echter als Club Med 1 over de wereldzeeën.

De Wind Star heette Club Med 2 en kwam in 1992 bij dezelfde werf van de helling. Ze werden tot de overname van dat bedrijf door Club Méditerranée ingezet voor geheel verzorgde vakanties. Met een scheepslengte van 135 meter voert het schip 2.200 m2 zeil. Aan boord van de Wind Star varen maximaal honderdvijftig passagiers en negentig bemanningsleden.

De Wind Surf is met zijn vijf masten een stuk groter. De schoener meet 187 meter in lengte. Het is een van de grootste zeilende cruiseschepen van de wereld en kan zo’n 340 gasten herbergen, plus ruim tweehonderd bemanningsleden.

De ‘W’ in de schoorsteen is van Windstar, een cruiserederij met zes relatief kleine schepen. Hiervan drie zeilschepen waarvan de zeilen computergestuurd, worden gezet. In 1984 begon de rederij als Windstar Sail Cruises, ze werd in 1988 overgenomen door de Holland America Line, die kort daarna zelf werd ingelijfd door de Carnival Corporation. In 2007 kocht Ambassadors International de rederij voor 100 miljoen dollar, maar die eigenaar ging in 2011 failliet.Via een openbare veiling werd Windstar voor 39 miljoen dollar eigendom van Xanterra Travel Collection. Deze dochter van de Anschutz Corporation uit Denver, Colorado, exploiteert een scala aan vakantieoorden.

De twee schepen liggen in Schiedam om door Damen onder handen genomen te worden. De werf wil geen mededelingen doen over wat er gaat gebeuren.

BBZ
EOC