Containerbinnenvaart krijgt wind in de zeilen met Econowind

Deze week heeft TMA Logistics op containerbinnenvaartschip Ms Royaal een test gedaan met de gecontaineriseerde eConowind unit. Dit is een innovatieve opvouwbare en autonome unit waarmee de wind mee werkt aan de aandrijving van het schip. De unit bestaat uit een 40-voets container met daarin twee uitklapbare ‘Ventifoils’. Dit zijn vleugelprofielen van 10 tien meter hoog die windkracht omzetten in stuwkracht voor het schip. De container neemt beperkt ruimte in beslag en kan gemakkelijk aan boord van (binnenvaart)schepen worden geplaatst.

TMA Logistics verbindt terminals in Harlingen, Hasselt, IJmuiden, Velsen en Amsterdam met de deepsea terminals in Rotterdam en Antwerpen. Wekelijks biedt TMA 15 afvaarten van Amsterdam naar de Maasvlakte en het Waal-Eemhavengebied. Juist door het bundelen van volumes heeft TMA vaste afspraken weten te bemachtigen bij de deepsea terminals. Met de komst van deze binnenvaartcorridor zijn vaste en betrouwbare vaarschema’s gecreëerd met uitstekende service voor klanten.

Binnenvaart is duurzaam
Gebruik maken van de binnenvaart betekent niet alleen onnodige wachttijden met trucks voorkomen, maar ook minder files en CO2-uitstoot. TMA heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil de vloot verder vergroenen door middel van diverse innovaties. De toekomst is CO2 neutraal en een deel van de oplossing is een beproefde methodiek: de wind.

Op het IJsselmeer en de Waddenzee (tussen Harlingen en Amsterdam) waait het nagenoeg altijd. Juist in deze natuurgebieden is het noodzakelijk dat wij kijken naar schonere energiedragers. De eConowind test van afgelopen week heeft een brandstofbesparing van 10% opgeleverd. Dat is nu gasolie, maar in de toekomst besparen wij dat op elektriciteit en waterstof. Genoeg aanleiding om verder te gaan testen.

Ook het binnen/buiten schip Tharsis heeft een Econowind unit besteld, als aanvulling voor hun diesel-electrisch general aangedreven schip. De Tharsis kan zowel op zee als op verschillende Europese rivieren varen.

Kijk hier voor meer info: TMA