Havens Medemblik moet kijken of het efficiënter kan

Op initiatief van PWF heeft het college van Medemblik de opdracht gekregen om de havens in deze gemeente eens onder de loep te nemen. „Wij vinden dat je een probleem met de begroting niet alleen moet oplossen met een OZB-verhoging en subsidieverlagingen”, zegt PWF-raadslid Siem Zeilemaker. „De havens in Medemblik kosten veel meer dan ze opbrengen en daarmee worden de bootjesmensen gesubsidieerd door de bewoners.”

De cijfers voor ’economische havens en waterwegen’ laten in de begroting van Medemblik een oplopend tekort zien. „In vijf jaar tijd stijgt dat met meer dan 400.000 euro”, heeft Zeilemaker berekend. „Maar onduidelijk is hoe de verschillende kosten verdeeld zijn.”

Het beheer van de havens is sinds 2015 in handen van Stadshavens Medemblik BV. „Zij innen havengelden, zorgen voor de steigers, bemannen het havenkantoor. Maar alle kosten van de kades, bruggen, sluizen etcetera komen voor rekening van de gemeente. Ik wil precies weten welke kosten door wie worden betaald.”

PWF kreeg voldoende steun van andere partijen om het college op te dragen helderheid te scheppen. „Duidelijk moet worden waartoe we als gemeente verplicht zijn en waarvoor we ooit die afkoopsom van het rijk hebben gehad. Alle andere zaken moeten, vinden wij, door de gebruikers betaald worden.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD premium

BBZ
EOC