Nieuw voorlopig ontwerp van Werelderfgoedcentrum Lauwersoog

Het nieuwe voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum (WEC) is af. Het nieuwe gebouw, dat een plek krijgt in de haven van Lauwersoog, wordt 16,5 meter hoog. In het vorige ontwerp, dat tot veel weerstand leidde, was dat nog dertig meter.

In het nieuwe ontwerp zijn meer natuurlijke materialen verwerkt. Zoals hout. Diverse organisaties in en rondom Lauwersoog hebben meegedacht over het nieuwe ontwerp. Het is wederom gemaakt door het Deense architectenbureau Dorte Mandrup.

Wat komt waar?
Op de eerste verdieping komt een receptie, multifunctionele ruimte met lounge, café en shop. Op de begane grond komt natte onderzoeksruimte, klaslokalen en vergaderruimten. Deze zijn gratis toegankelijk.
Voor de tweede verdieping en het dak moet wel betaald worden. Daar komen namelijk ruimtes voor tentoonstellingen en het zeehondencentrum. Dit is nu nog gevestigd in Pieterburen, maar gaat verhuizen.

Het vorige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum

Minder hoog
Er was protest tegen het vorige ontwerp van het WEC. Natuurorganisaties, ondernemers en een aantal inwoners hadden bezwaar tegen de hoogte van het gebouw, die toen dertig meter was. Ook was men bang voor lichtvervuiling. Het complex komt er nu zo uit te zien dat er weinig licht naar buiten gaat. De omvang van het gebouw is 6000 vierkante meter. Er wordt gerekend op 150.000 bezoekers per jaar.

Hoogbouw
De gemeente heeft in april toestemming gegeven voor een bouwwerk van maximaal twintig meter hoogte. Tegen dit besluit en het nieuwe bestemmingsplan hebben natuurorganisaties bezwaar gemaakt bij de Raad van State. Die vrezen dat er allerlei hoge bouwwerken in Lauwersoog komen. Ze vinden dat niet passen naast het Waddengebied en willen uitsluiten dat andere organisaties zo’n dergelijk bouwwerk kunnen neerzetten.

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord

EOC
BBZ