Kabelbaan over het IJ?

Een kabelbaan over het IJ lijkt dichterbij te komen, dat meldt Het Parool op 17 november. Een deel van zo’n kabelbaan dat Amsterdam Noord met West verbindt kan mogelijk al in 2025 klaar zijn. Dit deel zou ca 1500 meter overbruggen en tot 5500 mensen pers uur kunnen vervoeren. Het idee is allereerst een baan tussen NDSM en de Minervahaven. Later kan een aansluiting gemaakt worden naar het Hemknooppunt.

Al jaren wordt gesproken over een brug over het IJ, maar voorlopig lijkt dat nog veel problemen op te leveren, waaronder problemen voor de scheepvaart. Zo zou een mogelijke brug pas kunnen wanneer de Passenger Terminal daarvoor is afgebroken. Noord groeit hard wat inwoneraantallen betreft, en de veerverbindingen tussen de stad en Noord lijken niet verder te kunnen groeien.

Een kabelbaan wordt al vaker gebruikt voor openbaar vervoer op andere plekken van de wereld. Het is in vergelijking met een brug relatief snel te realiseren en voor minder kosten. De stichting IJbaan schat de kosten op 90 miljoen euro, en heeft een investeringsvoorstel ontwikkeld. Daar zouden ook marktpartijen in geïnteresseerd zijn.

Er zou een kabelbaan kunnen komen met 38 cabines die elk 32 personen kan vervoeren. De reistijd zou iets meer dan 5 minuten gaan bedragen, en er zou iedere 21 seconde een cabine kunnen vertrekken.

Kijk hier voor meer info

Afbeeldingen: IJbaan

BBZ
EOC