Geboortegolf in Nederlandse Waddenzee: veel jonge zeehonden dit jaar

In met name het Nederlandse gedeelte van de Waddenzee zijn dit jaar veel jonge zeehonden geboren. Het aantal jonge zeehonden in de Nederlandse Waddenzee ligt dit jaar maar liefst negen procent hoger dan vorig jaar.

Onderzoekers telden afgelopen zomer 7.661 zeehonden, vier procent meer dan vorig jaar. Dat meldt Wageningen University & Research, die elk jaar een telling houdt. Bijna een derde van de getelde dieren is nog pup.

Nederlandse wateren in trek
Het tellen van de zeehonden gebeurt met vliegtuigen die laag over zandbanken scheren en de dieren fotograferen. Onderzoekers schatten dat tijdens zo’n telling ongeveer een op de drie zeehonden in het water is en daardoor niet wordt gezien. De dieren die vermoedelijk een baantje aan het trekken waren, worden vervolgens opgeteld bij het daadwerkelijk getelde zeehonden.

In het hele Waddengebied was er in 2020 een toename van ongeveer twee procent ten opzichte van vorig jaar. De Nederlandse wateren en zandplaten waren dit jaar dus meer in trek bij zeehonden dan de meeste andere delen in Duitsland en Denemarken.

Foto: Wouter van Dusseldorp

BBZ
EOC