De Nieuwe Maen botste met een duwboot – reddingsactie voor 129-jarige klipper

Eind september kreeg de klipper De Nieuwe Maen (1891) een frontale aanvaring tijdens een tocht van Medemblik naar Zierikzee. De opgelopen schade bij het zeilschip kost klauwen met geld. Zoveel zelfs dat schipper Gaby Koomen een inzamelingsactie is begonnen.

Het was op 21 september, vlak na het passeren van de Kaagbrug, dat de Nieuwe Maen frontaal werd aangevaren door een duwboot. ,,Voor de stuurhut ervan stond een grote vrachtwagen die het zich belemmerde. Voordat we de kans kregen gegevens uit te wisselen, voer de schipper ervan gewoon door”, vertelt Gaby Koomen. Samen met haar scheepsmaat en enkele gasten was ze op weg naar Zeeland. De klipper ligt altijd in de Zierikzeese haven ‘t Luitje.

De aanvaring gaf direct de nodige stress op het water. ,,Je weet dan niet hoe groot de schade is. Binnen in het schip is getimmerd: je kan dus niet op het staal kijken. Je weet dus ook niet of je lek bent. We zijn via Amsterdam terug gegaan naar de dichtstbijzijnde werf. De totale schade blijkt op te lopen tot 35.000 euro. De verzekering betaalt 10.000 euro. Rest nog een bedrag van 25.000 euro”, aldus Koomen.

Gofundme
Op de inzamelingswebsite Gofundme probeert ze dat bedrag voor december binnen te krijgen. ,,Mijn eigen spaargeld zit er ook al in. Van de werf mag ik later betalen dan gebruikelijk, maar ze vertelden er wel bij dat ze geen bank zijn. De eerste donaties zijn binnen en dat vind ik echt geweldig. Daar ben ik echt dankbaar voor.”

Gaby Koomen beschreef het verhaal in een uitgebreide pdf die je hier kan downloaden

Wil je Gaby Koomen financiëel steunen dan kan dat hier

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

EOC
BBZ