Cargill en BAR Tech samen om vrachtschepen van high tech zeilen te voorzien

Cargill en BAR Technologies zijn begonnen aan een strategisch project met scheepsarchitect Deltamarin Finland om geavanceerde zeil-technologie in de commerciële scheepvaart te brengen. Bij het project zullen de WindWings van BAR Technologies – grote, solide en trimbare vleugelzeilen met een hoogte tot 45 meter – op het dek van bulkvrachtschepen worden gemonteerd om de wind te benutten en de CO2-uitstoot met maar liefst 30 procent te verminderen. Het aantal vleugelzeilen kan worden afgestemd op de grootte van het schip en de route die het zal afleggen.

BAR Technologies is een spin-off van Ben Ainslie Racing (BAR), het Britse team gevormd door Olympisch en Wereldkampioen zeiler Sir Ben Ainslie, en levert ontwerp- en adviezen voor werkboten en commerciële schepen, scheepvaart, speciale projecten, pleziervaartuigen en jachten.

Cargill is één van de grootste spelers in de transportsector, die een vloot van meer dan 600 schepen chartert. “Door dit partnerschap kunnen we op maat gemaakte wind-oplossingen bieden aan klanten die actief proberen de CO2-uitstoot van hun toeleveringsketen te verminderen”, aldus Jan Dieleman, president van Cargills Ocean Transportation-bedrijf. “Veranderende regelgeving en onzekerheid over toekomstige groenere scheepsbrandstoffen maken het kiezen van het juiste schip om te charteren met een langetermijnvisie ingewikkeld. Met de WindWings-technologie zal Cargill klanten een oplossing kunnen bieden die de efficiëntie van het vaartuig verbetert, onafhankelijk van de brandstof of het type motor dat wordt gebruikt, ”vervolgt hij.

De maritieme industrie staat voor de uitdaging om de gemiddelde CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen en tegen 2050 toe te werken naar 70% ten opzichte van 2008.

Het project bevindt zich momenteel in de ontwerpfase en brengt een team van bedrijven samen om de eerste schepen op te leveren – die tegen 2022 op het water worden verwacht. Het team zal risico’s en expertise delen, te beginnen met producttankers voordat ze overgaan op droge bulkschepen.

Kijk hier voor meer info over Windwings