Stevinsluizen bij Den Oever half jaar dicht voor scheepvaartverkeer

De Stevinsluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever zijn vanaf maandag een half jaar gesloten voor het scheepvaartverkeer. In dit tijd werkt Rijkswaterstaat aan een keersluis, die de bestaande schutsluis moet beschermen. Al het scheepvaartverkeer moet daarom de Lorentzsluis bij Kornwerderzand gebruiken.

Lukas Meursing van Rijkswaterstaat legt uit waarom deze nieuwe keersluis nodig is. “We zijn bezig om de gehele Afsluitdijk te versterken, dus de dijk maar ook alle sluizen. Dat doen we door een keersluis voor de schutsluizen te bouwen, die een grote storm kunnen tegenhouden. Normaal staan deze keersluizen open, maar met hoogwater of storm kunnen we ze sluiten.”

Zes maanden dicht
Rijkswaterstaat verwacht dat de bouw van de eerste nieuwe keersluis bij Den Oever ongeveer een half jaar in beslag zal nemen. In die tijd kan er geen scheepvaartverkeer door de Stevinsluis heen. Daarom is deze sluis 6 maanden dicht. “Schepen kunnen gebruik maken van de Lorentzsluis bij Kornwerderzand”, vertelt Meursing. “Hier zal het iets drukker worden, maar doordat we de sluis bij Den Oever niet gebruiken zal het verkeer hier voordelen van ondervinden.”

Werk in de winter
Om mensen op het water zo weinig mogelijk te hinderen, heeft Rijkswaterstaat er voor gekozen om de werkzaamheden aan de nieuwe sluis in de winter uit te voeren. Dat maakt de opdracht er echter niet eenvoudiger op, weet ook Meursing. “Voor de bouw is het niet ideaal om beton te storten in de winter. Maar we hebben er bewust voor gekozen om de recreatievaart in de zomer te ontzien.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

EOC
BBZ