Boosheid over verhoging toeristenbelasting in Kampen in coronatijd

Toeristisch Kampen is niet te spreken over de brief die ze deze week kregen van de gemeente. De inhoud: een verhoging van de toeristenbelasting met vijftig procent. Juist in een tijd waarin de vrijetijdssector toch al wat te lijden heeft is dat een nieuwtje dat op weinig bijval kan rekenen.

Henri van Dijk

,,Alsof je een beetje een melkkoe bent.’’ Schipper Henri van Dijk van de Pouwel Jonas én de Utopia was absoluut niet blij deze week in een brief van de gemeente te lezen dat de toeristenbelasting wordt verhoogd van 1 euro naar 1,50 euro per persoon per nacht in 2021.

,,De gemeente Kampen is erg begaan met het lot van bedrijven actief in de toeristische sector’’, is de primaire en ietwat cynische reactie van de schipper op de brief.

De Pouwel Jonas overnacht dit seizoen in Amsterdam, de Utopia ligt aan de IJsselkade. Met 38 bedden en zo’n veertig groepen per jaar die op de Utopia soms ook in Kampen blijven overnachten, draagt hij in normale jaren ongeveer 1500 euro per jaar af aan de gemeente. ,,En dat wordt dus zo’n 2200 euro’’, is de verwachting van de schipper.

Doorgeschoven reizen
En dat in tijden waarin de coronacrisis er ook bij de bruine vloot stevig inhakt. ,,Ik heb dit jaar met beide schepen welgeteld vijftien dagen gevaren. Voor volgend jaar heb ik mondjesmaat wat reserveringen, maar dat zijn ook doorgeschoven reizen van dit jaar. Hopelijk gaan ze door.’’

De gemeente suggereert in de brief dat de toeristenbelasting kan worden doorberekend aan de gasten, maar Henri van Dijk vraagt zich af wat de rek is van die mededeling. ,,Je kunt niet gasten blijven vragen om meer geld.’’

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor

BBZ
EOC