Sedov vaart een ijsvrije noordelijke zeeroute

Eind augustus berichtte de Zeepost over hoe de 99-jarige vier-mast bark Sedov vertrok om via de Noordelijke Zeeroute naar haar thuishaven Kaliningrad te varen. Ze heeft de reis nu bijna voltooid en passeert de zuidpunt van de archipel Nova Zembla en wordt in de loop van de week in Moermansk verwacht.

Opmerkelijk was dat de doorgang vrijwel geheel ijsvrij was. “We hadden verwacht dat we in ieder geval wat fijngemalen ijs zouden zijn tegengekomen in de Vilkitsky Strait en de Longa Strait”, vertelde kapitein Novikov aan de krant Neft. “Maar we hebben praktisch de hele Noordzee overgestoken in open water, en we zijn niet tegen gebroken zee-ijs of ijsbergen gekomen”, legt hij uit.

Sedov is een van ‘s werelds grootste zeilschepen die in bedrijf zijn en opereert als zeilopleidingsschip. Het is bijna 118 meter lang en wordt bemand door een bemanning van ongeveer 220 mensen. Het schip wordt in 2021 100 jaar oud.