Høglund Marine Solutions neemt tweederde deel in zeilende scheepsromp Vindskip

Een ontwerp voor een bijzonder gebouwd schip uit 2012 krijgt weer nieuw leven nu Hoglund Marine Solutions een tweederde van de aandelen heeft overgenomen in Vindskip AS, een bedrijf dat een wind- en LNG-aangedreven scheepsconcept ontwikkelt.

Vindskip® is een scheepsontwerpproject voor een car-carrier dat wind- en LPG combineert om de laagst mogelijke uitstoot in zijn marktsegment te bereiken. Het ontwerp heeft onlangs de prestigieuze German Design Award 2020 gewonnen in de categorie Excellent Product Design – Conceptual Transport. Met een meerderheidsbelang in Vindskip AS, zal Høglund de ervaring en expertise van het bedrijf in het leveren van LNG- en automatiseringsoplossingen naar het Vindskip®-project brengen.

Naast mede-eigenaars en mede-Noorse leverancier van elektrische voortstuwing, STADT AS, zal Høglund het LNG-brandstofsysteem, energiebeheer en automatiseringstechnologie leveren. Het unieke Vindskip®-ontwerp gebruikt de vorm van de romp om als een zeil te werken, waarbij de wind wordt benut om tractie te genereren en hulpvoortstuwing te bieden, terwijl ook de luchtweerstand tot 75% wordt verminderd in vergelijking met een traditioneel scheepsontwerp. Het schip zal een weerrouteringsmodule (WRM) bevatten die de meest geschikte route voor het schip berekent en aanbeveelt om het volledige potentieel van de beschikbare windomstandigheden te benutten en het brandstofverbruik te optimaliseren terwijl het voldoet aan de ETA. Naast het gebruik van wind zal het scheepsconcept ook worden aangedreven door een flexibel hybride elektrisch LNG-voortstuwingssysteem, dat biogas (LBG) zou kunnen gebruiken om de uitstoot van broeikasgassen verder te verminderen. Dynamisch motormanagement zal het motorvermogen optimaliseren om overtollig brandstofverbruik te minimaliseren in overeenstemming met de windomstandigheden en een constante snelheid te behouden.

Geschat wordt dat het Vindskip®-ontwerp 63% minder CO2 en 96% minder NOx zal uitstoten dan vaartuigen met vergelijkbare capaciteit die momenteel in dienst zijn. Naarmate de markt voor emissiearme en elektrische voertuigen toeneemt, zal de autotransportsector een weerspiegeling moeten zijn van de toenemende aandacht van de fabrikanten voor ecologische duurzaamheid.

Lees het gehele artikel op de bron: Ship Energy

Meer over het Vindskip vind je hier