Boschplaat op Terschelling weer tien jaar lang Europees natuurreservaat

Natuurgebied de Boschplaat op Terschelling heeft zich weer voor tien jaar gekwalificeerd voor de status van Europees natuurreservaat. En al levert dat geen zak met geld op, het is wel belangrijk voor het eiland, zegt boswachter Joeri Lamers van Staatsbosbeheer: “De mensen op Terschelling zijn heel trots op het gebied en dat draagt weer bij aan de bescherming ervan.”

Een natuurgebied krijgt deze status alleen als je er zeer bijzondere natuur kan vinden. En er worden aanbevelingen gedaan voor het behouden en verbeteren van die natuur. Als je daar niets of te weinig mee doet, kun je de status ook weer verliezen. Dat wordt ook gecontroleerd.

En ditmaal zijn er weer een aantal aanbevelingen gedaan. Zo ligt er sinds 2018 een Boschplaatvisie over wat er moet gebeuren om die speciale natuur te behouden. Die moet uiteindelijk wel uitgevoerd worden, volgens de nieuwe beoordeling van de Boschplaat.

Exotische soorten
Ook moet er scherp op worden toegekeken dat de weiden van vee niet zo intensief is dat het voor verlies van natuurkwaliteiten zorgt. Verder moet beheerder Staatsbosbeheer de informatievoorziening goed tegen het licht houden en voorkomen dat er geen exotische soorten zich vestigen.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

BBZ
EOC