Zeilend vrachtschip Grain de Sail gedoopt in Lorient

Het zeilend vrachtschip Grain de Sail werd op vrijdag 9 oktober gedoopt in de haven van Lorient-La Base. Het is het eerste nieuw gebouwde zeilschip in zijn soort en gericht op fairtrade transport.

Het was het hoogtepunt van een project gestart in 2012, met de oprichting van het bedrijf Grain de Sail in Morlaix, en de wens om biologische en fairtrade koffie en chocolaatjes te verkopen waarvan de grondstoffen met zeilschepen zouden worden vervoerd. Het schip zal binnenkort naar New York en naar Midden-Amerika zeilen.

Een blik in het vrachtruim

De 26 m lange aluminium schoener, die € 2 miljoen heeft gekost, zal in zijn ruimen maximaal 50 ton goederen kunnen vervoeren. “Het is het eerste nieuw gebouwde zeilend vrachtschip ter wereld”, verwelkomt Olivier Barreau, de oprichter van het bedrijf Morlais, samen met zijn broer Jacques. Het bedrijf Finistère is al van plan om grotere zeilende vrachtschepen te bouwen. “De komende weken start een studie voor een boot van 50 meter”, vertrouwt de oprichter toe.

Na proefvaarten op zee zal Grain de Sail volgende week Saint-Malo, zijn thuishaven, bereiken. Het zal daar 18.000 flessen biologische wijn inschepen voor zijn inaugurele overtocht naar New York, voordat het Centraal-Amerika en de Dominicaanse Republiek bereikt om een ​​lading cacao te halen die bestemd is voor Frankrijk.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Le Telegramme

Hier vind je een pdf met technische gegevens van de Grain de Sail.