Schippers bruine vloot vrezen volgend vaarseizoen al

Het jaar 2020 was door het coronavirus voor veel scheepseigenaren al een dramatische periode, maar de aangescherpte maatregelen hebben aan het eind van het vaarseizoen nog eens voor extra annuleringen gezorgd. Nieuwe boekingen blijven tegelijkertijd uit. ,,De echte klap komt pas volgend jaar’’, vreest de vereniging voor beroepschartervaart BBZ.

De vloot mocht dit voorjaar maanden niet uitvaren vanwege corona. Inmiddels mag dat wel, maar onder voorwaarden zoals de inachtneming van 1,5 meter afstand. Zeker 150 historische schepen lagen in juni letterlijk en figuurlijk ‘voor Pampus’ om de roep om een noodfonds kracht bij te zetten. Eind augustus kwam het bericht dat het kabinet 15 miljoen euro uittrekt voor de noodlijdende bruine vloot.

Afhankelijk
De schippers kijken intussen al naar de toekomst. ,,Voor het volgende jaar ziet het er ook niet goed uit. Zo’n 60 tot 70 procent van de reizen wordt bij ons een jaar vooraf geboekt. We zijn dan weer afhankelijk van steun’’, zegt Van Dijk.

Henri van Dijk, Eigenaar van de Pouwel Jonas en de Utopia
Voor het volgende jaar ziet het er ook niet goed uit. Zo’n 60 tot 70 procent van de reizen wordt bij ons een jaar vooraf geboekt.

,,In het najaar en voorjaar worden de meeste reizen geboekt’’, weet ook Paul van Ommen, de directeur van BBZ, de Vereniging voor Beroepschartervaart. ,,Voor een flink deel zullen de boekingen uitblijven. Een deel van de reizen is al verplaatst naar volgend jaar. Mochten die niet door kunnen gaan, komt de echte klap pas volgend jaar. Vanuit onze achterban is tot nu toe één ondernemer failliet.’’

Denkrichting
Het kabinet trekt 15 miljoen euro uit voor de noodlijdende bruine vloot, werd eerder duidelijk. De BBZ doet mee aan de gesprekken die gaan over de besteding en verdeling van dat bedrag. Over een globale denkrichting wordt snel meer duidelijk.

Lees het gehele artikel op de bron: De Stentor

Foto: stilliggende schepen in Zwartsluis

BBZ
EOC