Holwerd aan Zee op vijfde plek in Duurzame 100 van Trouw

Holwerd aan Zee staat op de vijfde plek in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. In de ranglijst staan de groenste initiatieven in Nederland. De twaalfkoppige jury prijst het burgerproject Holwerd aan Zee en noemt het een ‘baanbrekend plan’.

Volgens de jury is Holwerd aan Zee een ‘schoolvoorbeeld van een burgerproject’. “Inwoners van het Friese dorp Holwerd ontwikkelden een baanbrekend plan: de aanleg van een zeeverbinding, waardoor natuur en recreatie ontstaan. De jury waardeert hun project hoog, nu er schot zit in financiering en voorbereiding.”

De projectgroep heeft intussen ruim 45 miljoen euro binnen van de 62 miljoen die uiteindelijk nodig zijn. “Onderhandelingen over de rest van het bedrag zien er goed uit,” zegt Jan Zijlstra, één van de initiatiefnemers van het plan. ER is ook al 32 hectare land aangekocht. Zijlstra gaat ervanuit dat er eind 2022 of begin 2023 met de aanleg kan worden begonnen.

“Weer trots op het dorp”
Het dorp profiteert intussen flink van de publiciteit die Holwerd aan Zee krijgt. “Een paar jaar geleden stonden hier nog 160 huizen te koop. Nu nog maar drie. Mensen zijn weer trots op hun dorp,” vertelt Zijlstra. Theo Broersma was ruim vijf jaar geleden de eerste die het project zag zitten. Maar toch is ook hij verbaasd over het succes tot nu toe. “Dit had ik ook niet verwacht.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

BBZ
EOC