Forteiland Pampus ontvangt 560.000 euro van Erfgoed Deal

MUIDEN – Forteiland Pampus heeft 560.000 euro van Erfgoed Deal ontvangen. Met dit bedrag is de financiering van de duurzame plannen voor Pampus voor 50 procent rond. De uitvoering van de plannen bedragen in totaal 5,5 miljoen euro.

Forteiland Pampus wil, geïnspireerd door de geschiedenis als zelfvoorzienend militair eiland, zijn verantwoordelijkheid nemen in de energietransitie en als eerste UNESCO Werelderfgoed in Nederland 100 procent zelfvoorzienend en fossielvrij worden. Een belangrijke stap in de financiering is nu gezet.

Kantelpunt
Stichting Forteiland Pampus is in samenwerking met Provincie Noord-Holland en Gooise Meren één van de zes geselecteerde projecten binnen het thema ‘Energietransitie en duurzaamheid’ van de Erfgoed Deal, een samenwerkingsverband tussen dertien maatschappelijke organisaties en overheden. Het project ontvangt daarmee 560.000 euro. Deze bijdrage zorgt ervoor dat de financiering, waar in totaal 5,5 miljoen voor nodig is, voor de helft rond is. Een belangrijk kantelpunt, geheel volgens planning. De Erfgoed Deal zoekt voorbeelden van plaatsen met een duurzame transformatieopgave, waar erfgoed van betekenis kan zijn. Pampus is geselecteerd omdat het plan op zeer doordachte wijze weergeeft hoe erfgoed ingezet kan worden voor de energietransitie in Nederland.

Zelfvoorzienend
De grootste duurzame ontwikkeling van Pampus heeft betrekking op de bouw van een circulair entreegebouw. Daarnaast bevatten de plannen een nieuw, innovatief energiesysteem volledig gebruikmakend van zonne- en windenergie. Onlangs nam Pampus als eerste stap van de duurzame transformatie een biovergister in gebruik, die al het organische afval omzet in energie en plantenvoeding.

Lees het gehele artikel op de bron: Bussums Nieuws

EOC
BBZ