Minister grijpt in bij IJsselmeervisserij

Minister Carola Schouten wil een ingrijpend saneringspakket uitrollen over de IJsselmeervisserij om de stand van de schubvis te redden. Dat gaat om snoekbaars, baars brasem en blankvoorn. Ook als vissers niet willen meewerken, wordt ingegrepen. Zelfs de uit 1963 stammende visserijwet gaat op de schop, als het aan de minister ligt.

Met het ’Actieplan toekomstbestendig visserijbeheer IJsselmeergebied’ wil Schouten komen tot „een duurzame visserij in het IJsselmeergebied, waarbij de vangstcapaciteit is afgestemd op de hoeveelheid verantwoord uit de natuur te onttrekken vis.”

Herstructurering van de visserijsector is volgens de minister noodzakelijk. Daar is ruim negen miljoen euro voor beschikbaar al zal Europa nog goedkeuring moeten geven voor zo’n saneringsregeling. Dat zal pas eind 2022 worden.

Vissers die na decennia van neergang juist recordvangsten noteren op Europa’s grootste zoetwaterplas zijn furieus. Volendammer Patrick Schilder, die met zijn broers Jack en Gerrie op de VD64 vaart, ziet de minister wel bij de rechter. „We vissen nog maar met vier procent van waar we ooit mee visten. Ik kan hier niet meer serieus op reageren.”

Lobby
Derk Jan Berends van de vissersbond PO IJsselmeer spreekt van ’draconische maatregelen’. De plannen van de minister worden maandag tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer besproken. De Vissersbond en onafhankelijke vissers starten de lobby om de koers te wijzigen.

„Eindelijk wordt er wat geld verdiend op het IJsselmeer en dan krijg je dit”, zegt Berends. Het ministerie gaat volgens hem te snel met de maatregelen gebaseerd op tellingen waar vissers aan twijfelen. „Zij zien juist een toename van snoekbaars met jaarvangsten van 200 ton (2017), 260 ton (2018) en 300 ton (2019). Dat neemt dus jaar op jaar toe en dan moeten we in 2023 terug naar 110.000 kilo?”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD premium

Foto: de HN 35 van de gebroeders Last komt Hoorn binnen

EOC
BBZ