Harlinger haven wordt vaker afgesloten

Politie, marechaussee, douane en de gemeente moeten meer informatie met elkaar delen om drugscriminaliteit in de Harlinger haven aan te pakken. Dat zegt burgemeester Roel Sluiter in een reactie op het rapport over criminaliteit in de Waddenzeehavens.

In het rapport van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap over criminaliteit in de Waddenzeehavens werd gesteld dat het toezicht in de havens van onder andere Harlingen en Lauwersoog te wensen overlaat waardoor criminelen vrij spel hebben.

,,Er is inderdaad weinig toezicht en je kunt zo overal naar toe lopen. Maar het is met dit soort dingen ook lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Er zijn al jaren verhalen over drugshandel via de Waddenzeehavens en soms komen er ook signalen binnen, maar we hebben nog nooit echt die systematische drugstransportlijnen kunnen aanwijzen, áls die er al zijn. Om dat beter te doen, moeten we echt onze informatiepositie verbeteren door meer informatie te delen bijvoorbeeld met de douane.”

We zullen vanwege de veiligheid de haven vaker en meer moeten sluiten
Dit wordt onderschreven door burgemeester Henk Jan Bolding van het Hogeland waar de haven van Lauwersoog onder valt. ,,In het overleg van de driehoek is dit rapport besproken en er is bevestigd dat de inmiddels in gang gezette samenwerking tussen bijvoorbeeld politie, Koninklijke Marechaussee, douane, bedrijfsleven en gemeente om de informatiepositie rond de georganiseerde criminaliteit te verstevigen, nadrukkelijk wordt voortgezet.”

Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad

EOC
BBZ