Enkhuizer Zeevaartschool zet koers naar duurzame scheepvaart

De ‘Enkhuizen Zeevaartschool’, opgericht in 1978 in Nederland, is de enige zeevaartschool in Europa waar de focus ligt op het leren navigeren van schepen onder zeil. Reguliere vakken als (astronomische) navigatie, aanvaringsvoorschriften en scheepsbouw worden aangevuld met specialistische vakken als vierkantgetuigd zeilen, zeilschip-ontwerp en -stabiliteit. Vanaf januari 2021 wordt op de Enkhuizer Zeevaartschool deze kennis en ervaring met zeilschepen ingevoegd in een technische inleiding tot moderne ontwikkelingen in Zeilschepen: Wind Assisted Ship Propulsion Wind-Assisted Ship Propulsion (WASP).

WASP is de moderne versie van varende commerciële vracht. Mogelijk staat deze groene technologie centraal in de energietransitie voor de maritieme sector. Directeur Cosmo Wassenaar is enthousiast over deze nieuwe toevoeging aan het programma van de school.

Picture

‘Je moet je realiseren dat er nauwelijks ervaring is met het praktische gebruik van deze technologieën, dus er zijn geen kapiteins die hun ervaring kunnen delen met onze studenten. Voor deze cursus zijn we erin geslaagd om een ​​aantal zeer gemotiveerde jonge docenten aan te trekken met veel kennis van de theorieën en praktijk van door de wind geassisteerde scheepvaart. Eén van deze nieuwe docenten is dr.Nico van der Kolk, mede-oprichter van een ingenieursbureau gespecialiseerd in windondersteunde scheepsaandrijving.

De cursus begint met een overzicht van de momenteel beschikbare windondersteunende apparaten, inclusief de fysieke mechanismen achter de nieuwe generatie high-lift zeilen. Praktische overwegingen voor het ontwerp en de bediening van windondersteuning worden als eerste behandeld. Studenten maken kennis met significante interactie-effecten tussen WASP-systemen, de belangrijkste voortstuwingsmotor, koers houden en routing, en tenslotte commerciële exploitatie.

Wassenaar is erg enthousiast om dit nieuwe onderwerp met de studenten van EZS te verkennen. ’De cursus is geïntegreerd in ons reguliere onderwijs‘ Grote Zeilvaart ’, maar is toegankelijk voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het leren over deze nieuwe technologieën. Omdat plaatsen in de klas beperkt zijn (ivm Corona-maatregelen), wordt de cursus ook online aangeboden.

Voor meer informatie kijk je op EZS of mail je met cosmo@ezs.nl