VIDEO: Palingvissers willen af van vangstbeperking in IJsselmeer

Sjaak Bakker en Bert Rotgans uit Den Oever zijn palingvissers op het IJsselmeer. Ze pachten een stukje water bij de Afsluitdijk waar alleen zij hun fuiken mogen neerzetten. Hoewel ze nog steeds met plezier elke ochtend op de boot stappen, is het vak niet meer wat het ooit was. “Vroeger kon je vissen wat je wilde. Toen ging je, als de paling goed was, voor de paling. En als de garnalen goed waren, ging je op garnalen. Maar tegenwoordig heb je met allemaal regels te maken, dan is de lol er wel een beetje vanaf”, legt Rotgans uit.

De regels waar Rotgans het over heeft, komen voort uit het Europese Aalherstelplan dat sinds 2009 van kracht is. Om volwassen paling de kans te geven om naar zee te trekken en zich voort te planten, mag er van september tot en met november niet meer op paling gevist worden in de Nederlandse binnenwateren.

Voor de vissers levert de gedwongen herfststop elk jaar opnieuw een hoop frustratie op. “Dan moeten wij op het hoogtepunt van de vangst stoppen met vissen”, legt Bakker uit.

De beide palingvissers willen graag meer en langer op paling vissen dan nu is toegestaan. Volgens hen is de palingstand voldoende hersteld om de beperkingen van het Europese palingherstelplan los te laten.

Bekijk de video op NH Nieuws

EOC
BBZ