Vrachtvaart onder zeil: meer ideeën dan werkelijkheid

Er zijn verschillende ideeën over vrachtvaart op zee met zeilschepen, maar gerealiseerde nieuwbouw-plannen zijn er nog weinig. Het Nederlandse Fairtransport is koploper op dit gebied, zij varen met de Tres Hombres winstgevend Transatlantisch naar de Carib en terug. Ook TOWT in Frankrijk vaart met verschillende oude schepen, oa de Nederlandse logger Gallant en de Grayhound vracht op verschillende routes. Timbercoast vaart vanuit Duitsland met de schoener Avontuur ook Transatlantisch. In Italië wordt de Brigantes klaar gemaakt om op termijn met vracht én passagiers te gaan varen.

Plannen van Renault

Daarnaast komen er regelmatig plannen voorbij voor de nieuwbouw van zeilende vrachtschepen. TOWT wil met de Franse chocolade-fabrikant Cemoi vier zeilende vrachtschepen bouwen. Volkswagen riep ooit om met een soort Ecoliners CO2 vrij vervoer te gaan realiseren. Renault denkt aan zeilende vrachtschepen voor de Transatlantisch route, net als het Franse Neoline. Voor transport van een Ariane raket wordt een zeilschip ontwikkeld. In Nederland is Jorne Langelaan bezig om de Ecoclipper Noah te realiseren. De Nederlandse Ron de Vos ontwikkelde in Windship een aantal plannen voor moderne zeilschepen, maar daaruit ontstond nog geen serieus project.

De Grain de Sail

Van alle nieuwbouwplannen is er inmiddels één gerealiseerd. De Grain de Sail is een modern, nieuw gebouwd aluminium schip specifiek voor de vrachtvaart op zee langs de Transatlantische route, de Votaan 72. Een 22 meter lange tweemast schoener met een laadvermogen van 50 ton. Het schip heeft een met groene energie gekoeld ruim voor 28 pallets, een bemanning van 4 personen en een planning voor 2 transatlantische tochten per jaar. Het plan is om verschillende Franse en regionale producten naar de Verenigde Staten te exporteren. Op de terugweg vaart het zeilschip door Midden-Amerika en de Caraïben om groene koffie en cacao te laden. Het schip is van de Franse Chocolaterie Grain de Sail.

Het valt blijkbaar niet mee om een zeilend vrachtschip te realiseren. Toch liggen hier ongetwijfeld mogelijkheden in de toekomst, ook voor andere vrachten dan chocola. Ook voor Nederland met haar kennis en ervaring in de zeilende passagiersvaart liggen hier kansen.

Hier vind je een pdf met technische gegevens van de Grain de Sail.