Vijftien miljoen euro voor redding bruine vloot

Het kabinet stelt vijftien miljoen euro beschikbaar voor het behoud van de bruine chartervloot in Nederland. Het bedrag voor het varend erfgoed maakt deel uit van een tweede steunpakket voor de hele culturele sector van 482 miljoen, zo schrijft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aan de Tweede Kamer.

“Na enige dagen in spanning te hebben gezeten, kunnen we nu naar buiten brengen dat er 15 miljoen beschikbaar komt voor de chartervaart. De precieze voorwaarden zijn nog niet bekend, daar hopen we zo spoedig mogelijk meer duidelijkheid over te kunnen geven. Het fonds wordt ondergebracht bij OCW, wat doet vermoeden dat er een culturele component aan zit”, reageert de belangenvereniging van charterschippers BBZ in Enkhuizen.

Het gaat naar schatting om vierhonderd door de coronabeperkingen in exploitatie en daarmee hun voortbestaan bedreigde schepen. Een petitie van vereniging De Hollandsche Zeilvloot heeft eerder dit jaar ruim 25.000 handtekeningen opgeleverd. Begin juni is er vervolgens een demonstratieve actie geweest bij het eiland Pampus. Circa 175 historische schepen gingen daar voor anker.

Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant

BBZ
EOC