Zeilvrachtvaart toe aan opschaling naar 500 ton

Er is een groeiende ladingmarkt voor zeevervoer per zeilschip. Kapitein Jorne Langelaan heeft er op kleine schaal al jaren ervaring mee, maar nu liggen de bouwplannen klaar voor een 500-tons clipper. En de juiste klantcontacten zijn er ook al.

Langelaan vertelt in het Maritiem Museum in Rotterdam over zijn ideeën om met een vloot zeilschepen meerdere markten te bedienen op vier verschillende vaarroutes. Het scheepsontwerp is klaar. En zoals dat vroeger ging, is er symbolisch zelfs al een halfmodel van deze zogenoemde Ecoclipper gemaakt. Het ontwerp is gebaseerd op oude tekeningen van het Rotterdamse zeilschip Noach, dat werd gebouwd in 1857. ‘Dat schip maakte heel snelle reizen, waarmee veel geld werd verdiend tussen Zuidoost-Azië en Europa.’

Non-Solas Op basis van die tekeningen maakte het ontwerpteam van de EcoClipper bouwtekeningen voor de EcoClipper500. ‘Ze wordt bijna 54 meter lang, met een laadvermogen van 499 ton.’ Zo is het schip officieel Non-Solas, waardoor het aan minder strenge eisen hoeft te voldoen. ‘

Lees het uitgebreide artikel van Robin van den Bovenkamp in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees