100 jaar oude SEDOV gaat de Noordelijke Zeeroute varen

De Sedov, het Russische TALL SHIP begint aan een historische Arctische reis Het schip zal het eerste Tall Ship zijn dat over de Noordelijke Zeeroute vaart. Het zal een buitengewone reis worden voor de bemanning die op 18 augustus vertrekt vanuit Vladivostok met koers naar het noorden. Nooit eerder heeft een zeilschip van deze omvang de Noordpoolroute overgestoken die de Aziatische en Europese delen van Rusland met elkaar verbindt.

De vaart op de Noordelijke Zeeroute volgt op een grote reis die de SEDOV sinds 1 november 2019 meer dan 25.000 zeemijlen over de wereldzeeën heeft afgelegd. “Na een gedetailleerde studie van mogelijke alternatieven voor het blijven varen van de viermast bark, achten we het relevant om voor te stellen dat de SEDOV zijn expeditie voltooit met een reis over de Noordelijke Zeeroute van oost naar west, “zei de leider van het Russische Visserijagentschap Ilya Shestyakov eind juli.” Wij geloven dat een dergelijke reis een groot symbolisch en praktisch effect zal hebben, ”

The Northern Sea Route (Wikipedia)

Shestyakov onderstreepte: het schip zal naar verwachting op 15 november van dit jaar zijn thuishaven Kaliningrad bereiken. Tijdens zijn poolexpeditie zal het schip de havens van Pevek, Sabetta en Moermansk bezoeken. Het zal naar verwachting ook stoppen in de archipel van Nova Zembla. Zowel voor het schip als de bemanning zijn zorgvuldige veiligheidsvoorbereidingen getroffen. De route van het schip over de Noordpool zal in ijsvrije wateren verlopen en indien nodig zal hulp van speciale vaartuigen beschikbaar zijn, zo informeert het Visserijagentschap.

Tot het jaar 2017 was de SEDOV gestationeerd in Moermansk en heeft het schip verschillende reizen gemaakt in de Arctische wateren . Maar het heeft nooit de hele Noordelijke Zeeroute gevaren. Het schip wordt vandaag beheerd door het federale Visserijagentschap. De SEDOV is een van de grootste zeilschepen ter wereld die in bedrijf zijn. Het is bijna 118 meter lang en wordt bemand door een bemanning van ongeveer 220 mensen. De Arctische reis vindt slechts enkele maanden plaats voordat het schip 100 jaar wordt. De bark werd in 1921 gelanceerd in Kiel, Duitsland. Het voer onder de naam “Magdalene Vinnen II” en “Kommodore Johnsen” voordat het in 1945 werd overgenomen door de Sovjetautoriteiten en omgedoopt tot SEDOV, naar de Russische poolreiziger Georgy Sedov.

Lees het gehele artikel op de bron: Barents Observer

Afbeelding: The “Sedov” in Arctic waters. Photo: sts-sedov.info