Verscherpt toezicht op natuureiland ‘t Hooft

In het IJmeer, voor de kust van Muiden ligt het eiland ’t Hooft. Het is alleen te bereiken via het water en bezoekers zijn welkom om de charme van dit onbewoonde eiland te ervaren tussen zonsopkomst en zonsondergang. Daarbuiten geldt absolute rust voor de dieren en planten die op het eiland voorkomen.

Helaas houdt niet iedereen zich aan de regels die op het eiland gelden. Zo wordt er illegaal gekampeerd, gebarbecued, gefeest, afval gedumpt, kampvuur gemaakt, voorzieningen vernield en het gebied als openbaar toilet gebruikt. Dat brengt schade aan de natuur en de overlast verpest de sfeer voor andere bezoekers. Met verscherpt toezicht wil Staatsbosbeheer deze ontwikkeling een halt toe roepen.

Fikse boetes
Ondanks de vele waarschuwingen en informatie- en handhavingsacties, loopt de overlast de spuigaten uit. Daarom gaat Staatsbosbeheer in samenwerking met gemeente Gooise Meren, Rijkswaterstaat en de politie verscherpt toezicht houden en extra handhaven. Spelbrekers kunnen rekenen op een boete. ‘Dat is natuurlijk triest wanneer dit nodig blijkt, want met respect voor de natuur en voor elkaar kan het zo anders zijn’, aldus boswachter Anne Voorbergen.

Bezoeker te gast in de natuur
Voor de natuur geldt altijd dat de bezoeker hier te gast is en mag genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Niet voor niets zijn er regels die je wegwijs maken wat in natuurgebieden wel en niet kan. ‘Dat is logisch, ter vergelijking als je bij iemand thuis op bezoek gaat, of een museum aandoet, ga je ook niet de boel afbreken of kunstwerken beschadigen,’ aldus boswachter Anne Voorbergen. ‘De overlast maakt het eiland kwetsbaar’. Staatsbosbeheer heeft afgelopen voorjaar acht boten met afval van het eiland moeten halen. Dit is een kostbare exercitie. Als je het niet verwijdert, verdwijnt het in de magen van vogels of belandt het uiteindelijk in het water. Bezoekers gebruiken bomen van het eiland als brandstof voor hun kampvuur. Bomen die juist zo waardevol zijn voor vogels. Ook is er veel geluidsoverlast in de weekenden door illegale feestjes. Het eiland is niet ingericht voor dit soort recreatie en het schaadt de natuur.

Regels & handhaving
Het eiland is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Dan mag je er vrij wandelen op de struinpaden. Als je de hond aanlijnt mag hij mee. Er mag geen kampvuur worden gemaakt, ook niet wanneer je eigen hout of brandstof meeneemt. Overnachten in je boot bij de aanlegsteiger is ook niet toegestaan. Bebording bij de aanlegsteiger en rondom het eiland geven informatie over het gebied en de geldende regels. Om de rust te waarborgen, wordt er deze zomer iedere week gehandhaafd.

Lees het gehele artikel op de bron: Boswachterblog

BBZ
EOC