Een derde van de bedrijven in de reissector staat op omvallen

De reisindustrie wordt zwaar geraakt door de aanhoudende coronacrisis. Een derde van de bedrijven redt het op termijn niet. De schade binnen reiskoepel ANVR alleen al loopt dit jaar in de miljarden.

De aankondiging van internetgigant Booking.com, dat een kwart van de banen daar wordt geschrapt, slaat in als een bom. Bij Booking.com, van oorsprong een Nederlands bedrijf, werken ruim 17.000 mensen in meer dan 65 landen. 5.500 van hen werken op het hoofdkantoor in Amsterdam. Ook in Nederland zullen ontslagen vallen, hoeveel is onbekend.

De ontslagronde bij Booking.com lijkt nog maar het begin. „Iedereen moet bezuinigen om te overleven en helaas betekent dat ook een forse verlaging van de personeelskosten”, zegt Corendon-baas Steven van der Heijden. Ook zijn bedrijf wil van een kwart van het personeel af.

„Wat het allemaal erger maakt, zijn de gemiste inkomsten, omdat boekingen uitblijven door de onzekere reisadviezen en reisbeperkingen”, zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. „De coronamaatregelen maken veel toeristen huiverig om een vliegvakantie te boeken. Als we deze zomer op een kwart van onze normale omzet uitkomen, mogen we blij zijn. Veel meer zal het zeker niet worden.”

Ontslagen
Als extra hulp van de overheid voor de reisindustrie, naast de loonsubsidie, op zich laat wachten, verwacht Oostdam dat een derde van de reisbedrijven het vanaf komend najaar niet gaat redden. „Gelukkig zijn onze klanten gedekt door het garantiefonds SGR, maar ik vrees dat er in de reissector duizenden ontslagen gaan vallen, omdat er nog geen zicht is op het einde van de malaise.”

Hoeveel mensen er straks hun baan verliezen dat verschilt per onderneming. „Daar puzzelt iedereen op. Er circuleren percentages die oplopen van 20 tot 50”, aldus een consultant. De ANVR heeft becijferd dat als herstel dit seizoen uitblijft, de terugval in omzet door corona kan oplopen tot 80 procent, oftewel een verlies van 8 miljard euro.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD van woensdag 5 augustus

BBZ
EOC