Trossen los voor een uitvaart

Siemen Oord en Inge Jasper hebben voor hun charterschepen een nieuwe bestemming in petto: geen dagje uit op het water, maar een geschikte omgeving voor een uitvaart. ,,Volgens ons is dit voor veel mensen een uitkomst.”

De twee dobberen nog niet zo lang met hun Yerseke 64 in een hoek van de haven naast het Dirk Chinaplein. Het idee om ook de uitvaartwereld te betrekken bij de chartervloot, ontstond afgelopen wintermaanden. ,,Iemand kwam met de wens voor een zeemansgraf bij ons”, weet Siemen. ,,Maar ja: dat mag in Nederland gewoon niet.” Inge: ,,daarvoor moet je helemaal naar Engeland uitwijken.”

De vervolgvraag was: wat kan dan wel? Dat hebben de twee opgepikt en uitgewerkt tot de ’maritieme uitvaart voor watermensen’. Het doel is om mensen die dat willen, een plek te bieden waarbij een gezelschap voor een uitvaartceremonie het ruime water kan kiezen. Waar men de ruimte even voor zich zelf heeft.

Watersporter
,,Misschien omdat de overledene een verwoed watersporter was”, bedenkt Inge. ,,Of iemand die altijd in de beroepsvaart heeft gewerkt. Dan is dit juist wel passend. Maar het is voor iedereen binnen handbereik.”

Voor het afscheid op het water, wil Siemen de eigen schepen inzetten. De Yerseke 64 – bijna een eeuw geleden gebouwd voor de Zeeuwse mosselvangst – wordt ervoor aangepast, maar langszij ligt ook al de ’Baron van Jutfaas’. En die is nog veel ruimer. ,,Deze is ook makkelijk aan te passen voor dit nieuwe doel”, weet Siemen Oord. ,,Je moet ook voldoende ruimte hebben, ook omdat we willen dat de kist aan boord een centrale plek krijgt.”

De twee hebben een zeemansgraf dus moeten schrappen. Maar alle andere opties zijn open. ,,Zoals het later weer verstrooien van de as”, oppert Inge Jasper.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD