Enkhuizer Zeevaartschool breidt horizon uit

Na een eerder succesvol trainings project bij de bemanning van een nieuwbouw klipper in een Aziatisch land werd de EZS dit jaar gevraagd om de bemanning van de Santa Maria Manuela te assisteren om goed met het schip te leren zeilen.

De Santa Maria Manuela is een van de overgebleven schepen van de trotse Portugese vloot van kabeljauw vissers in de jaren 1950-1970. Ze zeilt tegenwoordig met betalende gasten over de wereldzeen, voornamelijk van Lissabon naar Madeira, de Canarische en Kaap Verdische eilanden en naar de Azoren. Maar ze was ook al aanwezig op een aantal grote Europese festivals en delen van Tallships races.

Omdat de huidige bemanning nog niet zo heel veel ervaring heeft met het zeilen van een dergelijk schip is de EZS gevraagd om ter plekke onderwijs te komen geven. Docenten en kapiteins Klaas Gaastra en Bernt Folmer hebben de afgelopen 14 dagen een on-board training gegeven in nauwe samenwerking met de bemanning. Onderwerpen zoals tuigage, basisbeginselen van het zeilen, balans van de zeilen, trimmen van de zeilen en het plannen van een route dmv meteorologische kennis werden deze dagen in theorie en praktijk toegepast.

De bemanning heeft met grote interesse deze kennis opgezogen en naarmate de dagen vorderde kwam het schip steeds beter tot haar recht. Snelheden van boven de 10 knopen waren ineens haalbaar en je zag de gezichten van de bemanning stralen van plezier om dit schip te zeilen.

Manoeuvres zoals onder zeil ten anker komen, bijliggen om daglicht af te wachten en gasten mee laten helpen aan dek kwamen ook uitgebreid aan bod. Het was een fijne club om mee te werken en we hopen ze weer meer tegen te gaan komen op de wereldzeeën.

BBZ
EOC