Logeerarrangement Pampus wordt slapen op charterschepen

Het vorig jaar zo succesvol uit de startblokken gekomen logeer-arrangement Kamperen op Pampus, heeft dit jaar een andere invulling gekregen. Kampeerders slaan niet zelf hun tentje op, maar logeren aan boord van een schip van de bruine vloot.

Reden is dat Pampus geen ontheffing heeft gekregen van de gemeente Gooise Meren voor de activiteit. Tom van Nouhuys, directeur van Forteiland Pampus, bevestigt dat de activiteit per direct is stopgezet. ,,We waren in ons enthousiasme al van start gegaan. Gelukkig hebben we twee schippers van de bruine vloot, de Liberté uit Weesp en De Nieuwe Zorg uit Muiden bereid gevonden om slaapplaatsen op hun schip aan te bieden.” De schepen liggen gedurende de nachten dat er gasten zijn bij toerbeurt voor de rede van Pampus. ,,Dit alternatief is minstens zo fantastisch”, stelt Van Nouhuys.”

1,1 kilometer water
,,De gemeente heeft geen ontheffing gegeven omdat de hulpdiensten in het geval van een calamiteit op het forteiland niet tijdig aanwezig kunnen zijn. Ik ben het inhoudelijk niet eens met de gemeente, want ik zie niet in hoe de veiligheid van de bezoekers in het geding zou kunnen zijn. Er zit altijd al 1,1 kilometer water tussen ons en Muiden. Maar ik leg me erbij neer.” Een woordvoerster van Gooise Meren bevestigt dat het veiligheidsaspect de enige reden is waarom het evenement niet door kan gaan.

Dinsdag heeft Pampus het kampeerprogramma omgegooid en de website aangepast. Daarbij worden wervende teksten niet geschuwd. ’Beleef een magische nacht op Forteiland Pampus. Om je heen het nachtelijke geluid van kabbelend water en geritsel in het gebladerte. Je slaapt in onze haven op een prachtig zeilschip’, staat er nu.

Historisch verantwoord
Vanuit historisch perspectief is het slapen op een schip voor Pampus overigens heel verantwoord. Schepen die in de VOC-tijd door het ondiepe water van de Zuiderzee Amsterdam niet konden bereiken, lagen ’voor Pampus te wachten’ op de scheepskameel.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Afbeelding: nachtelijk uitzicht vanaf Pampus, © Foto Stichting Forteiland Pampus/Suzan Baars

EOC
BBZ