Stad Amsterdam na ruim 8 maanden weer als nieuw

Na een verblijf van ruim 8 maanden verliet de Clipper Stad Amsterdam afgelopen zaterdag Den Helder. De grootschalige refit, uitgevoerd door de Damen Shipyard te Den Helder en waarbij de focus lag op optimalisatie van het ‘groener worden’ van de energievoorziening aan boord, is met grote tevredenheid voltooid. Er is in de periode dat het schip zich in het monumentale dok op Rijkswerf Willemsoord bevond heel veel werk verricht.

Afgelopen week verliet de Clipper het dok voor de eerste proefvaarten op zee. Daar werden de hoofdmotor en aangesloten componenten, zoals o.a. de schroefasinstallatie, getest en nader afgesteld. Ondanks de regen op het nieuwe dek werden de verrichtingen van het schip vol trots en met blijdschap door de crew gevolgd. Alle testen zijn bevredigend uitgevoerd.

De twee oude generatoren zijn vervangen voor kleinere sets die qua vermogen beter toegesneden zijn op het verbruik en er is een nieuwe hoofdmotor geplaatst, voorzien van een uitlaatgas behandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven. Met de nieuwe vuilwater behandelingsinstallatie op het schip wordt voldaan aan toekomstige IMO (International Maritime Organization) eisen. Daarnaast is de complete tuigage, de techniek in de machinekamer en de kombuis onder handen genomen en is het hele schip opnieuw geschilderd.

Proefvaarten en Crew Sail Traningen
De eerste reis ging van Den Helder naar Scheveningen. Daar worden in de komende maand nog enkele proefvaarten gemaakt en staan er diverse sail trainingen voor de bemanning op het programma. De Clipper zal eind augustus voor een kort bezoek Den Helder weer aandoen waarna zij begin september naar Amsterdam gaat.

BBZ
EOC