Chocolade maker Cémoi gaat vier zeilende vrachtschepen bouwen

Cémoi, de Franse leider op de chocolademarkt, heeft de strategische beslissing genomen om haar cacaoproducten met zeilschepen te vervoeren. Daartoe gaar het Franse familiebedrijf de toekomstige vrachtschepen van het Bretonse bedrijf “TOWT” (TransOceanic Wind Concept) inzetten. De eerste tewaterlating vindt plaats in 2022 en het transport zal toenemen naarmate de vloot operationeel wordt, tot 4 schepen in 2025. Uiteindelijk zal 12.000 ton Cémoi-cacao uit Ivoorkust per zeilboot aankomen in de haven van Le Havre.

Met de door TOWT ontwikkelde oplossing voor vrachtschepen kan Cémoi vanaf 2022 1.500 ton CO2 per reis besparen.

Naast het logistieke aspect maakt het transport van cacao per zeilschip ook deel uit van een maatschappelijke project. Met Cémoi kunnen toekomstige Ivoriaanse zeilers worden opgeleid in dit nieuwe CO2-vrije transport.

Bovendien zal de fabrikant van Perpignan consumenten uitnodigen om dit geweldige avontuur te delen door virtueel aan boord van de vrachtschepen te gaan. Dankzij de trackerl “Anemos” zal een uniek reisnummer op de schepen worden aangebracht, zodat de consument de overtocht van twee weken door de cacao kan meebeleven.

Guillaume Le Grand, president en mede-oprichter van TOWT – Transport à la voile, legt uit: “Toen Cémoi geïnteresseerd raakte in onze schepen, begreep ik meteen dat het om de juiste redenen was: om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen op een praktische en efficiënte manier door een meerwaarde te bieden aan een product dat noodzakelijkerwijs van ver moet komen. Zeilen maakt het CO2 vrije transport van chocolade mogelijk.»

Als de wind opsteekt
De seizoensgebondenheid van de passaatwinden komt overeen met de seizoensgebondenheid van de cacao-oogst in Ivoorkust. CÉMOI plaatst zijn transport in dit natuurlijke fenomeen en versterkt zo zijn inzet voor duurzame ontwikkeling. De TOWT-zeilschepen stellen CÉMOI in staat om haar premium cacao tussen Ivoorkust en Frankrijk te vervoeren met een minimale ecologische voetafdruk en in een zeer kort tijdsbestek. De schepen zullen in slechts veertien dagen non-stop oversteken, vergeleken met gemiddeld drie weken voor conventionele vrachtschepen die vaak in verschillende havens stoppen.

Kijk ook hier voor meer info over TOWT