Presentatie halfmodel prototype EcoClipper500

Innovatief vrachtzeilschip zonder motor is de
volgende stap in de transitie van de scheepvaart

Afgelopen vrijdag, 24 juli is in het Maritiem Museum Rotterdam het halfmodel van de EcoClipper500 door de maker scheepstimmerman Leo Boogerd in samenwerking met Bert van Baar, van de bootbouwschool, en Marijke de Jong van Cadhead, aangeboden aan de grondlegger van de rederij EcoClipper B.V.; kapitein Jorne Langelaan.

Met de bouw van het prototype begint deze nieuwe Nederlandse rederij aan de ontwikkeling van een serie vrachtzeilschepen zonder motor, die wereldwijd lijndiensten gaan onderhouden om vracht en passagiers te vervoeren.

Voorheen was het gebruikelijk dat van een te bouwen schip een halfmodel werd gemaakt, dat diende voor de vormgeving van de romp. Omdat de stuur- en bakboordzijde van een schip identiek zijn, volstond één helft. Dit werd gezien als de eerste stap in het bouwproces.

Kapitein Jorne Langelaan ijvert als medeoprichter van rederij Fairtransport al jaren voor de herinvoering van de zeilende handelsvaart, als alternatief voor de zeer vervuilende gemotoriseerde scheepvaart en tegenwoordig ook de luchtvaart.

De afgelopen tien jaar is deze bedrijfstak gestaag aan het groeien. Zowel langs de Europese kust als trans-Atlantisch, vervoeren schepen regiogebonden en duurzaam geproduceerde goederen en passagiers. Het transoceanische vervoer is inmiddels toe aan schaalvergroting en het Ecoclipper-project gaat hierin voorzien.

Het Maritiem Museum is niet toevallig de locatie waar de overdracht van het halfmodel plaatsvond, omdat de EcoClipperschepen gemodelleerd worden naar de Noach -in 1857 gebouwd te Kinderdijk-, één van de de snelste en meest succesvolle Nederlandse clippers. De bouwtekeningen uit de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam, zijn speciaal voor dit nieuwe schip aan de rederij EcoClipper B.V. ter beschikking gesteld. Volgens kapitein Jorne Langelaan: ‘Het eerste tastbare stuk van de toekomstige EcoClipper vloot.’

Afbeelding: Kapitein Jorne Langelaan bekijkt de prachtige lijnen van het prototype zeilend vrachtschip de EcoClipper500.