Cabaretier Lebbis treedt op vanaf een charterschip

Het dobbert gezellig zo, met een stuk of tien motorbootjes en één zeiljacht in de historische haven van Hoorn. Biertje erbij, wit wijntje. Alle neuzen liggen dezelfde kant op, in de richting van een geïmproviseerd podium. Daar, op de tjalk Linquenda van schipper Jan Dooyes, geeft cabaretier Lebbis – Hans Sibbel – deze woensdagavond een voorstelling over corona. ‘De Corona Files’ heet het programma.

De klok bovenin de prachtige 16de-eeuwse Hoofdtoren wijst iets na achten aan als de artiest het toneel op stormt. Lebbis, één stoot energie, springt meteen bovenop de kajuit. Vervolgens ontvouwt hij een uur lang zijn eigenzinnige visie op de pandemie die de wereld nu al maanden in de greep houdt. Hoe is het zover gekomen? Wat heeft de lockdown met hem persoonlijk gedaan? En hoe moeten we verder?

Het voelt als een eer, zo’n bijna privé-voorstelling van een bekende komiek in een uniek decor. Voor Lebbis zelf is het ook een feest. “Toen de coronacrisis begon, dacht ik: lekker, een soort vakantie”, vertelt hij ’s middags op een terrasje. “Maar op den duur is het toch niet fijn. Ik werd steeds trager in mijn hoofd. Ik móest gewoon weer aan het werk.”

Thuis heeft hij alleen zijn vriendin om grappen op uit te proberen, dus elk publiek van meer dan één man vindt hij fantastisch. “Toen mijn oude schoolvriend Jan Dooyes vroeg of ik hier voor vijftien man in bootjes wilde optreden, heb ik gewoon gejankt.”

Overal en nergens
Lebbis schreef zijn coronaprogramma in één maand. Zodra bekend werd dat de zalen vanaf 1 juni weer beperkt open mochten, ging hij aan de slag. Nu laat hij zich overal en nergens boeken. Vorige week stond hij bij roeivereniging Willem III in Amsterdam, op een vlot. Hoorn doet hij nu voor de tweede – en laatste – keer. In huiskamers treedt hij ook op. En straks nog het Vondelpark, de Balie en de Meervaart.

De toeschouwers in Hoorn zitten elk in hun eigen boot of in een watertaxi. Ze hebben allemaal een koptelefoon gekregen. Alleen zij kunnen Lebbis horen. Voorbijgangers op de kade blijven nieuwsgierig staan, maar zij hebben niet betaald en krijgen dus nauwelijks mee wat Lebbis te melden heeft.

Lees het gehele artikel op de bron: Trouw

Foto: Fred Buis

EOC
BBZ