Verruiming van regels op charterschepen: anderhalve meter afstand overboord

WEST-FRIESLAND – Tijdens het actieve zeilen op charterschepen hoeft bovendeks geen anderhalve meter afstand meer gehouden te worden. Deze regel gold al voor de zeilsport, maar is nu ook verruimd naar vaartochten met de bruine vloot. Toch geeft dit niet alle schepen ruimte, want met meerdaagse tochten geldt de afstandsregel benedendeks wel.

De verruiming is niet zozeer een versoepeling van de regels, maar meer ruimere interpretatie, vertelt Paul van Ommen van de Vereniging voor Beroepschartervaart. “Deze regel was al van kracht in de zeilsport, waar je tijdens het actief zeilen geen afstand hoeft te houden en dit geldt dus nu dus ook voor de chartervaart.”

Met de nadruk op actief zeilen, want wanneer sprake is van aanleggen, stilliggen of aanbieden van horeca aan boord dan moet de afstand wel bewaard worden. “De ondernemer moet nu eigenlijk kiezen: bied ik een hele actieve zeildag aan op een schip en kan ik meer mensen kwijt of wil ik ook horeca aanbieden en kies ik voor een minder volle boot.”

RENÉE VAN HASSELT – SCHIPPER DE BONTEKOE
“De vrijheid komt weer terug en dat

gevoel hoort wel echt bij zeilen”


Weinig verschil
Renée van Hasselt is schipper van De Bontekoe; een charterschip met thuishaven Enkhuizen dat voornamelijk meerdaagse tochten aanbiedt en voor haar maakt de soepeling dan ook weinig verschil. “Wij kunnen niet ineens meer mensen kwijt op het schip, omdat de mensen ook aan boord moeten overnachten en eten en dan we afstand moeten houden.”

Normaal gesproken kan De Bontekoe plaats bieden aan 28 personen en nu zijn dat er elf. Toch doet deze verandering wel iets voor de zeilbeleving. “Zeilen ging wel anders met afstand, je moet veel meer nadenken wie er wel of niet samen een zeil kunnen hijsen, hiermee komt de vrijheid bovendeks weer terug en dat gevoel hoort wel echt bij zeilen.”

Schipper Onno van der Zweep van De Schuttevaer profiteert juist wel van de versoepeling. “Het geeft een zucht van verlichting: we kunnen weer wat”, vertelt hij. De Schuttevaer mag op dagtochten weer terug naar de normale capaciteit aan boord. De afgelopen tijd mochten zij slechts vijfentwintig man aan boord, terwijl het schip plaats heeft voor het drievoudige.

ONNO VAN DER ZWEEP – SCHIPPER OP ‘DE SCHUTTEVAER’
“Zijn mensen er wel klaar voor?

We zijn nu eenmaal met zijn allen
getraind in afstand houden.”

Toch verwacht de schipper niet direct weer op volle kracht te gaan varen. “Ik weet niet of de mensen er al klaar voor zijn om zo dicht op elkaar te zitten: we zijn nu eenmaal met zijn allen getraind in afstand houden. We willen mensen wel de ruimte geven om elkaar te ontwijken wanneer daar behoefte aan is:  We zullen de volumeknop langzamerhand weer opendraaien.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHNieuws

EOC
BBZ