Einde afstandregel, maar bruine vloot blijft in gevaar

Feest op de zeilboten, want de regels voor anderhalve meter zijn niet meer van kracht op het bovendek. Zeilen op een charterschip wordt vanaf dit weekeinde gezien als sport, waardoor de anderhalve meter of een mondkapje op het dek geen vereiste meer zijn. Dat maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend.

0%
Het houden van die afstand op een zeilboot was tot nu toe een onmogelijke opgave, waardoor veel schepen stil lagen of met halve bezetting uitvoeren. ,,Mensen sjorren samen aan de touwen en hijsen het zeil. Dat kan niet op anderhalve meter”, zegt Paul van Ommen, directeur van de Vereniging voor beroepschartervaart (BBZ). Schippers reageren volgens hem dan ook heel positief op het nieuws.

Zo ook Cathrienus Herrema, eigenaar van Skûtsjeverhuur Annage uit Earnewâld. ,,Voor mij was dit totaal onverwachts. Bij ons is dit perfect, want nu kunnen we weer op onze normale capaciteit van zo’n 20 tot 25 gasten zeilen in plaats van met de helft.”

Hoever in de min
Niet dat zijn bedrijf dit jaar nog zal binnenlopen. De vaste kosten van keuringen, onderhoud en vergunningen lopen door. Herrema: ,,Wij hebben nog tot oktober, dan is het seizoen voorbij. Dit jaar is voor hele zeilwereld wel verloren. De vraag is: hoever zitten wij op 31 december in de min? En hoe kunnen we dat zoveel mogelijk beperken?”

Voor de bruine vloot helpt de versoepeling maar ten dele. Het is een stapje in de goede richting, maar niet meer dan dat, zegt BBZ-directeur Van Ommen. ,,Voor sommigen is het misschien nét genoeg, maar het is geen substantiële verbetering.”

Volgens Van Ommen biedt zo’n 80, 90 procent van de schippers in de bruine vloot meerdaagse reizen aan. Daarbij slapen gasten op het benedendek, waar nog wel de anderhalvemeterregel geldt. ,,Het benedendek is dan maatgevend voor wat de schipper overdag mee kan nemen. Overdag veertig personen meenemen en aan het einde van de dag twintig van hen weer op de kade zetten, is niet echt een optie.” Het is nu de vraag of schippers in de bruine vloot ook massaal dagreizen zullen aanbieden en of daarmee de concurrentie voor de dagjes-zeilvaart sterk zal toenemen.

Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad

BBZ
EOC