IL&T weigert certificering zeezeilschepen

Eigenaren van Nederlandse zeezeilschepen, die hun schepen hebben laten keuren volgens de eisen van Europese Richtlijn 2009/45 krijgen geen certificaten meer. De keuringen zijn verricht, de keuringskosten zijn betaald, maar de inspectie (IL& T) weigert de bijpassende certificaten uit te geven.

Zeezeilschepen die passagiers vervoeren kunnen niet, zoals grote cruiseschepen, voldoen aan SOLAS: die eisen zijn domweg niet geschreven voor de relatief kleine, door zeilen voortbewogen tallships van de Nederlandse vloot. Daarom zijn er aparte richtlijnen en keuringseisen opgesteld, de zogenaamde Witte Rules, die de schepen in staat stellen om met groepen van maximaal 36 passagiers veilig de zee op te gaan.

Die regelgeving wringt bij evenementen, zoals Sail, de Kieler Woche en Brest-Douarnenez, waar veel tallships hun grootste omzet halen. Ze varen dan dagtochten met groepen die doorgaans groter zijn dan de maximaal toegestane 36 passagiers. Speciaal daarvoor zijn veel schepen aangepast en gekeurd om, bovenop de eisen van de Witte Rules, ook nog te voldoen aan de Europese Richtlijn 2009/45, die de vaart met meer dan 36 passagiers toestaat, tot een beperkt aantal mijlen uit de kust.

Lees het uitgebreide artikel van Peter Fokkens in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

lees ook het artikel ‘Europees Certificaat volgens de Minister niet langer voor de zeezeilvaart’ in de Zeepost

EOC
BBZ