Nieuwe ‘Willem Barentssz’ van Doeksen vaart eerste lijndienst

Afgelopen vrijdag meerde de nieuwe aanwinst ‘Willem Barentsz’ voor de eerste keer af in de haven van Terschelling. De tweede nieuwe catamaran ‘Willem de Vlaming’ zal in september ingezet worden op de lijn naar Vlieland.

Helaas was de vreugde van korte duur, op zondagmorgen was er een storing in het besturingssysteem toen het schip zou aanleggen in Harlingen. Daarop werd het schip uit de vaart gehaald en een ander schip ingezet. Inmiddels vaart het schip weer, maar de oorzaak van de storing is nog niet gevonden. Het heeft zich ook niet opnieuw voorgedaan.

Deze nieuw gebouwde catamarans zijn de eerste veerboten in Nederland die volledig varen op LNG gas, en wereldwijd de eerste schepen waarbij single fuel LNG-motoren rechtstreeks roerpropellers aandrijven met vaste schroeven.

Doeksen werd de laatste tijd behoorlijk geplaagd. De levering van de nieuwe schepen duurde veel langer, onder andere omdat de werf waar ze gebouwd werden failliet ging en de schepen met schade in Nederland aankwamen. Daarnaast kwamen er door Corona veel minder passagiers en kreeg de Vlieland pech waardoor deze nog steeds niet kan varen.

De nieuwe schepen kunnen 700 passagiers meenemen, met duidelijk meer comfort. Ook is er veel meer uitzicht naar buiten zodat de mensen meer van het Wad kunnen genieten.

Kijk hier voor meer foto’s en een video van de ‘Willem Barentsz’

Of bekijk hier een filmpje van de LC (wel even geduld..)

Foto: Rederij Doeksen

BBZ
EOC