Veel minder toeristen naar Nederland

Het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland dit jaar bezoekt zal door de coronacrisis afnemen van de verwachte 21 miljoen naar circa 6 miljoen. Dat blijkt uit een prognose van Toeristenbureau NBTC van 2 juli. Het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie gaat, wordt in 2020 gehalveerd, aldus het onderzoek.

Hierdoor zullen er zo’n 30 miljoen minder toeristen in ons land verblijven. Koepel Hiswa-Recron erkent de malaise. „Veel mensen blijven terughoudend, al komen de zomerboekingen nu wel goed op gang. Maar vol zit Nederland ook in het hoogseizoen nog lang niet”, meent directeur Geert Dijks.

In Nederland zijn het volgens het NBTC vooral de Duitsers en Belgen die nog wel komen, al is het 40 tot 50 procent minder dan vorig jaar, toen er zes miljoen toeristen uit Duitsland en 2,5 miljoen uit België kwamen, de top-2.

De andere Europese landen zakken minimaal 60 procent weg, Amerika en China zelfs 80 procent. Het aantal slaapplaatsen in Nederland is gereduceerd van bijna anderhalf tot ruim een miljoen vanwege alle coranamaatregelen, zoals meer ruimte, 1,5 meter afstand en minder drukte.

Een groot aantal Nederlanders kiest er volgens hem voor om ondanks alle gezondheidsgaranties deze zomer in de achtertuin te blijven. „Er zijn helaas nog twijfels. De ondernemers hebben veel overredingskracht nodig om mensen naar hotels, vakantieparken, jachthavens en campings te trekken.”

EOC
BBZ