Wylde Swan vaart opnieuw uit (maar eerst zonder bestemming)

Na haar avontuurlijke corona-reis in maart en april is masterskip de Wylde Swan zaterdag opnieuw met een groep scholieren naar zee vertrokken. Dit keer met onbekende bestemming, want de scheepsleiding heeft geen idee in welke haven het schip welkom is.

,,De Europese corona-regels veranderen voortdurend. En overal is het anders. De Azoren bijvoorbeeld wil iedereen testen, terwijl IJsland iedereen zonder voorwaarden uitnodigt’’, aldus Christophe Meijer van de Wylde Swan. “Maar op zee zijn we veilig dus dát is onze eerste bestemming. Het wordt een spannende en leerzame ontdekkingsreis langs Europese kusten en eilanden”, aldus Meijer. De Wylde Swan wordt op 8 augustus weer terugverwacht in de haven van Harlingen.

In eerste instantie zouden de Canarische eilanden het doel kunnen zijn, maar op 29 juni besloot de kapitein koers te zetten naar Noorwegen. Met se harde Zuidwesten wind een betere bestemming. “Een schipper zonder haast heeft altijd goede wind” aldus Meijer. Woensdagmorgen 1 juli arriveerde de Wylde Swan in Flekkefjord.

Het afstand houden kunnen ze op een gegeven moment mogelijk weer loslaten. “Als onze scheepsarts over een paar dagen bepaalt dat er echt niemand ziek is, dan zijn we een soort huishouden. Dan kunnen we die anderhalve meter laten varen. Tot we ergens aan wal zijn geweest, want dan is er wel weer risico om besmettingen op te lopen. Dan begint het hele riedeltje opnieuw.”

Twee maanden geleden bleek de Swan niet welkom in havens in het Caribisch gebied. Doordat de beoogde terugvlucht onmogelijk was, voer het schip over de Atlantische oceaan terug naar Harlingen. De nieuwe reis duurt zes weken. Onderweg krijgen de leerlingen onderwijs.

Bron: Omroep Friesland