Denemarken weert charterschepen

Hoewel Duitse toeristen op een plezierjacht welkom zijn, wordt charterschepen met Duitse passagiers de toegang tot de havens geweigerd. Dit komt door de definitie van cruiseschip welke de Deense politie hanteert. En buitenlandse passagiers van cruiseschepen mogen in Denemarken niet aan land.

De EU definitie van een cruiseschip is: een schip dat een bepaalde route volgt volgens een vooraf bepaald programma, dat een programma van toeristische activiteiten in de verschillende havens omvat en dat tijdens de reis gewoonlijk geen passagiers ophaalt of afzet. Volgens hetzelfde EU artikel is een plezierjacht een schip dat gebruikt wordt voor sport of toeristische bedoelingen.

De definitie van een cruiseschip betekent dat ook een klein zeilschip met minder dan 12 passagiers niet welkom is in Deense havens. Dat ondervond onlangs de Banjaard in Nyborg. Hoewel de havenmeester het schip graag wilde toelaten zei de politie ‘nee’ tegen de komst van de Banjaard met Duitse gasten.

Jachten met Duitse, Noorse of IJslandse opvarenden zijn wel welkom, wanneer ze minimaal 6 nachten in Deense havens hebben gereserveerd. Jachten met gasten uit andere landen zijn niet welkom. Jachten met Deense opvarenden zijn altijd welkom in Denemarken.

Het laatste nieuws is dat er een nieuwe brief is van een hogere politie-instantie. Nu worden charterschepen wel gezien als plezierjacht. Ze zijn welkom als ze met Duitse, IJslandse of Noorse gasten varen, en wanneer ze voor minimaal 6 nachten havens hebben gereserveerd.

Wanneer deze corona-maatregel wordt versoepeld is niet duidelijk. Een eerder genoemde datum van 31 augustus wordt door de Deense politie ontkent, de maatregel zou evenals andere Corona-Maatregelen ook eerder versoepeld kunnen worden.

EOC
BBZ