Pleister voor bruine vloot: uitstel van dure keuringen

De bruine vloot krijgt een halfjaar uitstel van dure keuringen. Inframinister Cora van Nieuwenhuizen komt met deze maatregel de schippers tegemoet die zwaar lijden onder de coronacrisis. De eigenaren van historische zeilschepen kunnen terecht bij de geëigende regelingen. Zo staat de TOGS-regeling sinds kort ook open voor de zeilgaande chartervloot en kunnen de schippers een beroep doen op de bestaande NOW-regeling.

Zeilende passagiersschepen die op 15 maart een geldig veiligheids-certificaat hadden mogen doorvaren tot 23 september. De Inspectie zal tot die tijd geen boetes uitdelen, zo is de minister overeengekomen.

Geen geld voor herkeuringen
Meerdere ondernemers in de sector willen hun certificaat laten vervallen omdat ze het geld voor een herkeuring domweg niet op de bankrekening hebben staan. Dat gaat het kabinet aan het hart. Tijdens de eerdere economische crisis in 2008 hebben al veel historische schepen het land verlaten. ,,Ik deel de zorgen’’, schrijft de minister.

De schippers van de Hollandse Zeilvloot kwamen met een petitie. Op 9 juni hielden zij een manifestatie op het IJsselmeerwater bij Pampus. Ze pleitten voor een afzonderlijk noodfonds. Dat laatste komt er niet. Van Nieuwenhuizen hoopt dat het complete pakket verlichting kan bieden. Ze spreekt van ,,een verloren start van het seizoen’’ en zegt met de sector in gesprek te zijn om te bekijken hoe de bruine vloot zo snel mogelijk weer aan de slag kan. Dat wordt uiterlijk volgende week duidelijk. De 1,5-meter-regel is voor passagiers aan boord schier ondoenlijk.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

Foto: Skydrone Sloten

EOC
BBZ