Minister Wiebes ziet zonnepanelen op het IJsselmeer wel zitten

Minister Wiebes sluit niet uit dat zonnepanelen op het IJsselmeer worden geplaatst. Dat stelt de minister van Economische Zaken en Klimaat in antwoord op kamervragen.

Niet onwenselijk
In antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) geeft minister Wiebes nu aan de komst van zonneparken op het IJsselmeer – en andere waterlichamen – niet onwenselijk te vinden. Hij noemt wel als voorwaarde dat zonneprojecten passen binnen de kaders van de Wet op natuurbescherming.

Op dit moment wordt een pilot en onderzoek uitgevoerd naar de effecten van drijvende zonnepanelen op de biodiversiteit en de waterkwaliteit. De resultaten worden deze zomer verwacht in het eindrapport van Deltares: ‘Ecologisch meetadvies voor zon op water’.

Brandbrief
In meerdere Regionale Energie Strategieën wordt gekeken naar het IJsselmeer als locatie van zonnepanelen. Dit voornemen leidde eerder deze maand tot verontrusting bij diverse natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten. Zij schreven een brandbrief om de plaatsing van zonnepanelen op het IJsselmeer te voorkomen.

Bekijk de brandbrief op Zeepost.info

Beantwoording kamervragen over zonnepanelen op het water (pdf)

EOC
BBZ