Manifestatie ‘Redt de Hollandsche Zeilvloot’ in de pers

Hier een overzicht van links naar nieuwsberichten over de Manifestatie voor de Hollandsche Zeilvloot op 9 juni. Veel met prachtige beelden en vaak ook video.
Overigens kan iedereen nog steeds de petitie hier ondertekenen.

NOS Journaal: Eigenaren van historische schepen vragen de overheid om een speciaal steunfonds.
Door de coronacrisis hebben ze de eerste drie maanden van het seizoen niet kunnen varen. Sinds 1 juni mogen ze het water weer op, maar met een derde van de passagiers die ze normaal aan boord hebben. Daarmee komt het voortbestaan van de historische schepen in gevaar, zeggen de schippers.

Volkskrant: Hoe een oer-Hollandse bedrijfstak zonder steun ten onder gaat
Staatssteun stroomt in brede rivieren naar Hollandse bedrijven, geld dat vaak buitengaats verdwijnt, en de bruine vloot krijgt niets. Te klein, te eigenzinnig, geen grote mond of dure lobbyisten – de zeilvaart wordt voor kennisgeving aangenomen, zoals ze daar liggen in hun havens van glorieuze geschiedenis,…

Jeugdjournaal: Schippers demonstreren met 150 oude zeilschepen
Met zo’n 150 oude zeilschepen zijn schippers naar het Noord-Hollandse eilandje Pampus gevaren om te protesteren. Ze hebben geld nodig voor het onderhoud van de schepen en willen dat de regering helpt.

NOS: Schipper Herman vreest einde bruine vloot zonder staatssteun
Eigenaren van historische zeilschepen hebben amper inkomsten omdat verhuur door de coronamaatregelen lastig is. Als de overheid niet met geld komt, dreigt de historische zeilvaart te verdwijnen, zegt schipper Herman van Linschoten van de Jan Huygen.

De Stentor: Bruine vloot ‘voor Pampus’, emoties komen boven
Zo’n 150 historische zeilschepen lagen dinsdag letterlijk en figuurlijk ‘voor Pampus’. Een emotionele noodkreet van een vloot die dreigt te zinken. ,,Ik schoot even vol.”

Schuttevaer: Historische zeilschepen voeren actie op het IJmeer
De Nederlandse chartervaart heeft dinsdag 9 juni een protestmanifestatie voor een noodfonds georganiseerd. Zo’n 175 historische schepen kwamen bij elkaar op het IJmeer om naar het eiland Pampus te varen. De schepen kwamen uit alle windrichtingen, waaronder Den Helder, Huizen, Workum en Kampen.
En in de papieren en digitale Schuttevaer een uitgebreid artikel van Gijs van Hesteren, ‘Hollandse Zeilvloot in nood’ alleen voor abonnees. En een uitgebreid artikel van Robin van den Bovenkamp: ‘Luid protest van Bruine Vloot’.

Financiëel Dagblad

Leeuwarder Courant: 175 historische zeilschepen dobberden uren voor Pampus: ‘Nederland moet trots zijn op dit erfgoed’
Zo’n 175 historische zeilschepen dobberden dinsdag urenlang voor Pampus. De vloot dreigt ten onder te gaan in de coronacrisis en doet een beroep op de overheid.

Leeuwarder Courant: Kijk terug: manifestatie van de historische zeilvloot bij Pampus
Hier kan je de video van de manifestatie bij Pampus terugkijken

NoordHollands Dagblad: Kijk terug:
De historische zeilvloot lag voor Pampus bij Amsterdam om te protesteren tegen het uitblijven van hulp in de coronacrisis

Omroep Zeeland: ‘Alles wat stilligt gaat verloren’, historische zeilschepen luiden de noodklok
Die anderhalvemetermaatschappij is in sommige sectoren nog lastiger dan in andere. Want hoe hou je met twintig mensen anderhalve meter afstand van elkaar op een oud zeilschip waar de meeste looproutes niet breder zijn dan 75 centimeter?

Friesch Dagblad: Grote zorgen over toekomst bruine vloot vanwege corona
Met twee historische zeilschepen bezorgde Aart Puper elk jaar vele gasten een mooie belevenis op het IJsselmeer of de Waddenzee. Maar sinds halverwege maart liggen de Lauwerszee en de Store Baelt voor anker.

Trouw

Reformatorisch Dagblad: Actie historische zeilschepen op het IJmeer
Zo’n 160 zeilschepen op het IJmeer is dinsdag actiegevoerd door charterbedrijven en hun medewerkers. De historische schepen, die door de coronacrisis niet of nauwelijks met passagiers mogen varen, lieten voor het eiland Pampus bij Amsterdam om 14.00 uur massaal hun noodsignalen horen.

Zeilhelden: Historische Zeilvloot manifesteert voor Pampus
Nederland telt ongeveer 400 beroeps-charterschepen. De corona crisis raakt deze bedrijfstak hard, de vloot wordt met uitsterven bedreigd. De veelal zelfstandig ondernemers mogen niet met gasten varen en hebben daardoor geen inkomsten. Als dit zo doorgaat zal dit niet alleen vele faillissementen tot gevolg hebben maar waarschijnlijk ook een sterke uitdunning van deze historische vloot betekenen.

Hart van Nederland, vanaf 17:00

Omroep Friesland: Historische schepen laten scheepshoorn klinken en hijsen vlag voor toekomst
Ongeveer zestig historische schepen van de bruine zeilvaart uit Harlingen doen mee aan een manifestatie van in totaal 175 schepen om aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waarin de sector verkeert.

NoordHollands Dagblad: Noodsignaal van Hollandsche Zeilvloot loeit over het water bij Pampus
Kippenvel, dat voelde bijna iedereen die dinsdagmiddag de manifestatie van de Hollandsche Zeilvloot bij het Muidense forteiland Pampus bijwoonde. Kippenvel bij het horen van de bijna tweehonderd scheepstoeters die voor het eiland gezamenlijk het noodsignaal laten klinken.

Al Jazeera: In the Netherlands, a fleet of historical sailing ships is staging an unusual protest
They want the government to do something to help them maintain their boats, which have found a new life as tourist vessels.

Leeuwarder Courant: 175 historische zeilschepen dobberden uren voor Pampus: ‘Nederland moet trots zijn op dit erfgoed’
Het is een ongekend beeld. Terwijl de zon voorzichtig door het wolkendek probeert te steken, vormen de tjalken, klippers, skûtsjes, schoeners, barken en brikken een drijvend dorp voor het eilandje Pampus op het IJmeer.

Zeilen: Bruine vloot luidt op indrukwekkende wijze het noodsignaal
Op dinsdag 9 juni verzamelden circa 175 (historische) zeilschepen zich voor Forteiland Pampus voor een grote manifestatie. Vanwege COVID-19 verkeert de vloot in zwaar weer. Door de gevolgen van de coronacrisis is een noodfonds voor de branche

NHNieuws: Bijna tweehonderd schepen Hollandse vloot zoeken hulp met manifestatie voor Pampus
De Morgenster uit Den Helder is vanmorgen samen met 175 andere schepen letterlijk voor Pampus gaan liggen. Met de actie hoopt de vloot aandacht te krijgen voor de grote problemen die het door de coronacrisis ondervindt.

Franeker Courant: Noodfonds moet Bruine Vloot lucht geven
Bijna de gehele Bruine Vloot uit Harlingen neemt dinsdag deel aan de manifestatie met zo’n 175 schepen van de Hollandse Zeilvloot op het IJsselmeer bij Pampus.

Bussums Nieuws: Hollandsche zeilvloot verzamelt voor Pampus: bang te verdwijnen
Naar schatting 175 historische zeilschepen, waaronder dertien schepen van Zeilvloot Muiden, verzamelen zich dinsdagochtend voor forteiland Pampus om aandacht te vragen voor hun kwetsbare situatie op dit moment.

Omroep Felvoland: Charterschepen voeren grote actie op IJmeer
Tussen de 150 en 180 schepen voeren dinsdagmiddag actie op het IJmeer. De eigenaren van charterschepen willen een betere steunregeling van het kabinet. De chartervaart is door de coronacrisis hard getroffen.

Elsevier

NRC: Protest Voor Pampus
Zo’n 150 tot 200 historische schepen liggen dinsdag uit protest letterlijk voor Pampus, het forteiland in het IJmeer. Dat is bijna een derde van de gehele oudhollandse chartervaart, bestaande uit onder meer tjalken, klippers, voeters en tallships. Met deze actie vraagt de chartervaart

Parool: Hollandse Zeilvloot komt in actie tegen gebrekkige steunmaatregelen
Circa 175 historische zeilschepen varen dinsdagochtend naar Pampus, nabij Muiden, om de noodklok te luiden. De schippers willen dat er een noodfonds komt voor de branche, omdat het anders onmogelijk is om de coronacrisis te overleven.

RTVOost: Overijsselse schippers voeren actie voor behoud bruine vloot
“Het blijft maar stil, ik voel me in de steek gelaten.” Dat zegt schipper Rob Peetoom uit IJsselmuiden over de Rijksoverheid die volgens hem niets doet om de Hollandsche Zeilvloot te ondersteunen in verband met de coronamaatregelen.

AD: Indrukwekkend corona-protest met tientallen historische schepen bij eiland Pampus: ‘Net Sail Amsterdam’
Steeds meer historische zeilschepen uit deze regio komen aan bij het eiland Pampus voor een groot, landelijk protest van de bruine vloot. ,,Net Sail Amsterdam, alleen dan met een serieuze boodschap’’.

New York Times: Coronavirus Takes Wind Out of Historic Dutch Fleet’s Sails
Netherlands — The coronavirus pandemic has taken the wind out of the sails of a fleet of historic Dutch boats that take paying guests around waterways in the Netherlands.
Ook in de Washington Post
En in ‘ThisIsMoney.co.uk’
En op ABC-News

Gooi en Eemlander: Actie van 175 historische zeilschepen bij Pampus: bang dat ze ten onder gaan door coronacrisis
Op het IJmeer voerde de bemanning van circa 175 historische zeilschepen dinsdagmiddag actie. Ze willen dat er een noodfonds komt vanwege de coronacrisis. De schepen gingen bij het eiland Pampus voor anker. Precies om 14.00 uur lieten ze massaal een noodsignaal horen.

Omroep Max Ouderen Journaal vanaf 00:45

RTV Noord:S chippers van de bruine vloot in de problemen: ‘Ik moet dit jaar mijn spaarpot maar omdraaien’
De schippers van de zogeheten bruine vloot, die hun historische zeilschepen verhuren voor onder meer bedrijfsuitjes, waddentochten, schilderscursussen en schoolreisjes zijn door de coronacrisis zwaar in de problemen geraakt.

DVHN: De historische zeilvloot lag voor Pampus bij Amsterdam om te protesteren tegen het uitblijven van hulp in de coronacrisis
175 charterschepen, waaronder veel historische, lagen dinsdag het eilandje Pampus bij Amsterdam. De bruine vloot was daar om te protesteren tegen het uitblijven van hulpmaatregelen in de coronacrisis.

PZC: Schipper Gaby uit Zierikzee luidt met haar collega’s de noodklok: ondergang dreigt voor ‘knusse’ historische zeilschepen
Als het érgens knus is dan is het wel aan boord van historische zeilschepen. Maar juist dat doet ze nu de das om. Door de coronaregels kan het varend erfgoed het water niet op. ,,We dreigen ten onder te gaan”, zegt schipper Gaby Koomen van klipper De Nieuwe Maen in Zierikzee.

Binnenvaartkrant: Chartervloot ligt voor Pampus
Ruim 150 historische zeilschepen hebben zich verzameld op het IJmeer. De Hollandsche Zeilvloot voert actie om aandacht te vragen voor de penibele financiële situatie waarin de branche en de scheepseigenaren zich bevinden als gevolg van coronacrisis.

NRZ: Niederlände: Skipper kämpfen wegen Corona um ihre Schiffe
AUS DEN NIEDERLANDEN. Bei einer Kundgebung sind gut 180 historische Schiffe vor Amsterdam zusammengekommen. Skipper weisen auf ihre Lage während der Corona-Krise hin.

City News Canada: Coronavirus takes wind out of historic Dutch fleet’s sails
PAMPUS, Netherlands — The coronavirus pandemic has taken the wind out of the sails of a fleet of historic Dutch boats that take paying guests around waterways in the Netherlands.

Bulgarian News Agency: Netherlands Virus Outbreak
Nearly 200 historic Dutch ships sailed in a flotilla to the fortress island of Pampus, east of Amsterdam, Netherlands, Tuesday, June 9, 2020, to protest against the economic hardship they face from a lack of paying guests after COVID-19 coronavirus restrictions took the wind out of their sails.

WNL: Historische schepen dreigen door coronacrisis verloren te gaan
Het gaat slecht met de Hollandse zeilvloot. Normaal gesproken worden de tjalken, klippers en aken verhuurd, maar door de coronacrisis is het niet mogelijk om met grote groepen samen te zijn en liggen de schepen dus stil.

Polen: Wielka manifestacja niderlandzkich żaglowców
175 tradycyjnych żaglowców i jachtów zebrało się we wtorek niedaleko wyspy Pampus na dawnym torze podejściowym do Amsterdamu, by zwrócić uwagę niderlandzkiego rządu na problemy, z jakimi borykają się armatorzy z powodu koronawirusa.

Watersportverbond: Historische zeilvloot zoekt financiële steun en ligt voor Pampus
Zo’n 175 historische zeilschepen zijn dinsdag 9 juni letterlijk voor Pampus gaan liggen. Doel is om politiek Den Haag zo ver te krijgen met een extra financieel noodfonds te komen. De schippers lopen broodnodige inkomsten mis omdat ze vanwege de corona-maatregelen niet met

Kampen Online: Video: Schippers bruine vloot op de bres voor Noodfonds
De Schippers van de Bruine vloot in Kampen hebben het moeilijk. Door weggevallen inkomsten als gevolg van de coronamaatregelen dreigt een faillissement voor vele schippers. Met een varend protest deden ze dinsdag 9 juni mee aan een manifestatie van de Hollandse vloot bij het eiland Pampus.